Международният наказателен съд иска заповеди за арест срещу Яхия Синуар и Бенямин Нетаняху за военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с нападението от 7 октомври и войната в Газа, съобщава Си Еан Ен.

Информацията обяви Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд.

Хан каза, че Международния наказателен съд също иска заповеди за министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Деиф, и политическия лидер Исмаил Ханийе.

Заповедите са първи срещу държавни лидери на близък съюзник на Съединените щати. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради войната на Москва срещу Украйна.

Предстои панел от съдии да се произнесе по исканията на главния прокурор. За да бъде издадена заповедта, главният прокурор трябва да убеди комисия от съдии, че доказателствата са достатъчни.

Снимка: Reuters

Обект на разследване са били действията на Тел Авив в окупирания Западен бряг и Газа, както и нападението на „Хамас“ от 7 октомври 2023 г. срещу цивилното израелско население.

Камир Хан каза, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане, изтезания“.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено причиняване на големи страдания и умишлено насочване на цивилни към зона на конфликт“, каза Хан пред Си Ен Ен.

Израел не е член на Международния наказателен съд, което означава, че решенията му нямат никаква правна сила на територията на страната. Палестинските територии, включително окупираният Западен бряг, обаче са под юрисдикцията на съда.

Реакция дойде от редица политици в Израел. Сред тях - основният съперник на Нетаняху Бени Ганц. „Правенето на паралели между лидерите на една държава, която защитава своите граждани, и кръвожадни терористи, е морална слепота“, каза той.