„В предварителното производство е потвърдено, че има основания да се вярва, че президентът на Руската федерация Владимир Путин и комисарят по правата на децата при президента Мария Лвова-Белова носят криминална отговорност за незаконната депортация на украински деца от окупирани райони към територията на Руската федерация“.

Това се посочва в изявление на Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд.

Хан е британски адвокат, специализирал в международното криминално право и човешките права. Заема настоящия си пост от 2021 година.

През 1997 година той е работил в Офиса на прокуратурата на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Участвал е в процеси в Международния наказателен съд, Специалния трибунал в Ливан, трибунала в Руанда и Камбоджа.

Мандатът на главния прокурор на МНС е с продължителност 9 години. Карим Хан е третият, заемал длъжността.

Молбите за арести са били подадени на 22 февруари, като съдиите сега издават заповедите за арест на Путин и Мария Лвова.

„Това е първата стъпка по отношение на ситуацията в Украйна, но екипът ми продължава да работата си по разследването. Украйна е местопрестъпление, което обхваща широк аспект от предполагаеми международни престъпления. Няма да се поколебаем да подадем допълнителни молби за арести, когато доказателствата го изискват“, подчертава Карим Хан.

Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и смята решенията му за нищожни, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.