Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, информира Ройтерс. Той е обвинен във военни престъпления в Украйна. В становището на съда се посочва, че Путин е отговорен за незаконната депортация на украински граждани, сред които и деца.

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската Федерация. Смята се, че работи под прякото ръководството на Путин и според американски служители е наблюдавала депортирането на "хиляди" украински деца в Русия.

„Съдиите прегледаха информацията и доказателствата, представени от прокуратурата, и постановиха, че съществуват надеждни твърдения срещу тези хора за предполагаемите престъпления“, заяви председателят на Международния наказателен съд Пьотър Хофмански

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

"Русия не признава Международния наказателен съд и не е подписала неговия основополагащ документ - Римския статут." Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова припомни това в отговор на новината за издадените заповеди.

Преди няколко дни говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви също, че Русия не признава съда  в Хага и не подлежи на неговата юрисдикция, припомня Би Би Си. 

Изпълнението на заповедите за арест зависи от международното сътрудничество, заяви още президентът на международния наказателен съд. Освен Русия, държави като Китай, Индия, Беларус, Северна Корея и Куба и бившите съветски републики в Централна Азия не са страни членки на Международния наказателен съд.

Вижте във видеото и коментар на журналиста Петър Карабоев.