Шише ракия и икона на Свети Георги получи преди дни най-възрастният данъкоплатец в държавата Димитър Кавгазов. Той е на 100 години, живее високо в Родопите и никога не е пропускал да плати данъците си.

"Няма грешка в мене. Най-напред данъка! Данъкът трябва да се плаща. Няма хъката-мъката. Най-напред отивам, плащам си и се чувствам добре. Когато си платя борча – добре", разказва столетникът.

Снимка: bTV

И на 100 години той всеки ден изминава по няколко километра из живописните баири над село Славейно. Сам цепи дърва, сее картофи и се интересува от случващото се по света.

"Всяка сутрин излизам ей там горе. След това в четири часа пак излизам.  Свикнал съм да ходя. Мразя да легна да спя. Да не ми се иска да ида - не. Обядвам и след половин час излизам", обясни още той.

"Вестници чета редовно. И политиката така малко горе-долу", допълни Димитър.

Храни се умерено, не спазва диети. И на 100 години пие алкохол, но с мярка.

"Ракия – малко пия, 50 грама ракия пия. А вино - две чаши след ядене. И чувствам, че е добре", сподели столетникът.

Възрастният мъж бил на десет години, когато той и двете му сестри останали сираци. Прехранвал се е с тежък физически труд.

"Живот! То животът е компот – и хубаво има, и лошо има.  И гладен съм бил", каза още Димитър.

Столетникът имал половинвековен щастлив брак със съпругата си.

"Имало е всичко – и каране, и изглаждане, ама кавга лоша не е имало. Така, между работата нещо, иначе, не.  Тя беше чувствителна и аз съм доволен от нея", разказва възрастният мъж.

Той сподели, че не разбира днешните нрави с лесни и бързи разводи:

"Едно време имаше дисциплина. Щом си женен, си длъжен да се разбирате вътре. Кой виновен, кой не виновен – има си хора, които ще ви разберат. И нямаше разводи."

Четири десетилетия Димитър Кавгазов е бил горски. Работата била напрегната, но и авторитетна:

"След като се ожених, вече създадох семейство и в горите започнах работа. До края на пенсионирането бях горски", добави той.

Днес Димитър Кавгазов дава следния съвет за дълъг живот и щастие:

"Работа. И много работа. И добър живот без разводи!"