Руснак, боядисал косата си в цветовете на украинското знаме, беше глобен с 50 000 рубли (553 долара) за „дискредитиране“ на руската армия, съобщи независимата информационна агенция Mediazona, цитирана от Ройтерс.

На снимки на Станислав Нетесов, публикувани в интернет, се вижда, че 25-годишният младеж е с късо подстригана коса, оцветена в ярко синьо, зелено и жълто. Синьото и жълтото са цветовете на украинското знаме.

Нетесов е признат за виновен за дискредитиране на въоръжените сили на 3 май, показва онлайн съдебно съобщение, въпреки че в него не е посочена глоба.

В съда младият мъж отрекъл, че цветът на косата му е в знак на протест, като заявил, че не подкрепя нито Украйна, нито руската армия. Той казал още, че от години боядисва косата си в ярки цветове.

Делото срещу московчанина започна в края на април, когато той беше нападнат от неизвестни лица, докато се прибирал от работа късно през нощта.

Нападателите откраднали мобилния му телефон и му избили един от зъбите, разказа Нетесов пред руската правозащитна група OVD-Info, която оказва помощ на лицата, станали обект на нападения заради противопоставяне на войната.

Когато отишъл в полицията, за да подаде сигнал, служителите забелязали косата му и го обвинили по закона за „дискредитиране“, съобщава Mediazona. Нетесов не е бил открит за коментар.

Служителите на реда са връчили на Нетесов и призовка да се яви в служба за военна регистрация. След като той им разкрил, че е транссексуален, призовката била отменена.

От началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 г. досега са задържани над 20 000 души заради антивоенната им позиция, като над 900 души са обвинени в криминални престъпления.