46 100 се явиха днес на матура по профилиращ предмет или по професия. Както и предходни години най-много избраха да покажат знания по английски език.

По обед обаче получихме сигнали, че трудности при разбирането на звуковия файл са забавили решаването именно този тест с няколко минути.

За проблем със звука в първия модул на матурата по английски език сигнализираха и зрелостници в Бургас.

Записът бил напълно неразбираем. Въпреки че помолили за диктор, който да им прочете текста, такъв не е бил осигурен. Родители са подали жалба в инспектората по образованието.   

От инспектората в Бургас уточниха за bTV, че ще бъде извършена проверка.

От Министерството на образованието и науката (МОН) отговориха на запитването не, че записите са с нормално темпо и са прослушвани от комисия. Проверките по сигнал не установили смущения на излъчения запис.

Ученици споделиха и за проблем на матурата по български език и литература. Те забелязали липсата на важни графични елементи, което довело до объркване. Заради този проблем дванайсетокласничката Зара Рушанова е писала до институциите.

Разказва ни, че получила теста в този вид. А това е правилният. Грешката при принтирането е довело до объркване у ученика.

„Не те води наникъде тази задача, просто се чудиш как да отговориш, просто за да има отговор, да не оставиш празно поле. Това могат да бъдат решаващи 4 точки, не са малко – могат да попречат на кандидатстването“, казва момичето.

От Съюза на ръководителите в системата на народната просвета настояват МОН да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задачата с техническа грешка от изпита.

По материала работиха Николета Хаджийска и Лора Стаматис.