Над 50 000 зрелостници се явиха на изпит по български език и литература.
А bTV си купи верните отговори от няколко търговци. Първите решения получихме само 16 минути след началото на изпита.

През последните няколко дни в социалните мрежи се появиха различни предложения за търговия с матурите. Докато подготвяхме материала, говорихме с няколко души, които продаваха отговорите. Купихме ги от двама от тях. Като офертите, които получихме, са за между 140 и 200 лева. Отговорите започнахме да получаваме буквално минути след началото на изпита.

Оказа се, че те се припокриват почти напълно с официално публикуваните отговори от МОН. На затворените въпроси в единия случай - са без грешка. В другият - има една такава.

Интересното е, че получихме верните отговори и на първите 20 въпроса от трети търговец, с когото влязохме в контакт, но не бяхме платили нищо.

Екипът на bTV успя да купи отговорите от двама търговци. Първият ни изпраща решенията 16 минути след началото на матурата. Това се случва в затворена Вайбър група, в която освен нас има още 14 души. До 10:30 ч. имаме отговорите на всичките отворени и затворени въпроси.

Паралелно по чат в социална мрежа и друг търговец ни изпраща отговорите. И там получаваме първите съобщения още преди 9 часа. Отговорите от двамата са еднакви, с много малки изключения. И двамата  ни изпращат и темите, върху които реално зрелостниците трябва да пишат в този момент. От първия търговец получаваме бонус - увод. Дни преди изпита  в социалните мрежи се свързвам с дилърите.

Пред нас един от тях заяви, че за верните отговори му помагат учители.

Снимка: bTV

Опитахме се да уговорим среща. Разбирахме се да платим след изпита. Междувременно се свързахме и с втория търговец. Той поиска 140 лева. 70 платихме предварително. Останалите се съгласи да получи след изпита.

След като МОН публикува официално верните отговори, стана ясно, че купените от нас решения съвпадат почти изцяло. В единия случай има само 1 грешка. В другия - всички затворени отговори са верни. Отворените - по смисъл се доближават до правилните. Успяхме да изтъргуваме отговорите за 140 лева и за 200 лева.

„Тези 16 минути означават, че не е имало предварителен теч от МОН. Ние вече сезирахме ДАНС и полицията да се направи най-щателно разследване откъде идва този теч. Днес имаше хакерски атаки. Цялото министерство нямаше и интернет около 2 часа. Няма как течът да е от нас. Ние взехме мерки от гледна точка на видеонаблюдение на всяка класна стая. Така че вие и да имате тези отговори няма как да ги дадете на детето“, каза служебният министър на образованието Галин Цоков.

Срещу 70 платени лева и 48 часа търсене на продавачи на отговори, bTV се сдоби с верните отговори от няколко места.

По темата работиха Симона Горчева и стажант-репотретите ни.

Вижте коментарите на Валидслава Тричкова и Симона Горчева в предаването „Тази събота“: