Вариант 15 беше изтеглен за 41-и въпрос на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се провежда днес.

Произведението, което се падна, е „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. „Цената на компромиса“ е темата за интерпретативното съчинение.

Зрелостниците, избрали да пишат есе, разсъждават по темата „Мълчанието – сила или слабост“.

Изпитът приключи в 12:30 часа. Оценките от матурата излязоха на 6 юни.

Въпреки мнимите търговци на отговори, от МОН са категорични, че подобен теч на информация не е възможен. Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

„Вчера официална информация до ранния следобед в Министерството не е постъпвала, но вие знаете, че ако има някакви сигнали ние се обръщаме към съответните органи. Що се отнася до теч на информация от Министерството - такава няма и няма как да се случи“, подчерта Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието.

Директорите на училищата са категорични, че получават материалите в последната минута и издаване на отговорите е невъзможно.

„Ние получаваме изпитните материали непосредствено преди всеки модул, респективно паролата, с която те се разсекретяват и не смятаме, че е възможно получаването на отговорите от страна на учениците“, обясни Таня Панчева, директор на 55. СУ „Петко Каравелов“.

В 759 училища и в 4185 зали в страната се проведе държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8:30 ч. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).