Вариант 15 беше изтеглен за 41-и въпрос на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се провежда днес.

Произведението, което се падна на зрелостниците, е „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. „Цената на компромиса“ е темата за интерпретативното съчинение. Зрелостниците, избрали да пишат есе, ще разсъждавали по темата „Мълчанието – сила или слабост“.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор.

Последният 41-и въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

„Организацията започва отдавна с изработването на правилата за сигурност и възможните комбинации. Специално днес беше изтеглен вариантът на въпрос 41. Ще могат да пишат това, което знаят“, обясни пред bTV Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

„Теч на информация не може да има. Взети са всички мерки за информационна сигурност. Сменени са паролите на акаунтите на всички новоназначени директори. Взети са всички мерки. Теч от МОН не може да има“, подчерта Лозарова.

В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8:30 ч. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).