Депутатите прекъснаха почивката си, дадена заради предизборната кампания, заради увеличението на пенсиите от 1 юли.

Въпросът, заради който се събират народните представители, вече е решен. Все пак социалната комисия в парламента се събра на извънредно заседание, а утре ще има и пленарно заседание.

Причината – от ПП-ДБ поискаха парламентът да вземе решение, с което да задължи изпълнителната власт увеличението на пенсиите от юли да е с 11%.

„Ние сме парламентарна република и аз не виждам никакъв проблем НС да вземе решение. Става въпрос за 2 млн. пенсионери, което е 1/3 от населението, които са с очакване увеличението да бъде 11%“, коментира Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Такова решение вече е взето, отговориха представителите на отговорните институции, които дойдоха при депутатите.

„Единственият компетентен орган съобразно действащото законодателство, който има отношение към този въпрос, е Надзорният съвет на НОИ“, каза Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.

„Надзорният съвет прие това решение – осъвременяването със 11% е факт“, припомни Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ.

Останалите партии също не видяха смисъл в такова решение. И обвиниха колегите си в опит да използват парламента за предизборна кампания.

„На 20 май да вземаме решение за нещо, което се е случило на 14 май. Това е все едно днес да определим, че Нова година настъпва на 31 декември в 00.00 часа“, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Аз няма как да кажа, че от днешното заседание на комисията и утрешното на Народното събрание ще има някакъв резултат, освен едно политическо говорене“, смята Георги Гьоков.

Така социална комисия не прие искането на ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, ДПС и „Възраждане“ не дойдоха. Все пак темата ще бъде обсъдена утре и в пленарната зала на извънредно заседание.