Остра критика от служебната власт към партиите, които ще участват в парламентарния вот на 9 юни.

"Не може пенсиите на хората да бъдат предизборен плакат", заяви премиерът Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на кабинета.

Подготовката за изборите върви по план, отчете служебният кабинет. Министерство на електронното управление е уверило премиера, че удостоверяването на машините за вота "2 в 1" също се случва без препятствия и трябва да приключи между 24 и 26 май.

Главчев коментира остро и напрежението около индексирането на пенсиите. Стигна се дори до искане за свикване на извънредно заседание на парламента.

„Вчера бяхме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Надзорът на НОИ взе решение за увеличение с 11%. Не може и пенсиите да са предизборен плакат или агитационен материал. Взехме решение в съответствие със закона“, коментира Главчев.

Относно президентските избори в Република Северна Македония той подчерта, че "многократно България е заявявала, че е за европейската перспектива пред тях, но те трябва да извървят пътя, ако имат такова желание, да станат членове на ЕС, а това минава през спазване на всички договори".

"Първият такъв договор подписахме на 1 август 2017 г., след това през 2022 г. имаше подписване на догововри във формат с целия ЕС", припомни премиерът.

Той допълни, че ако Република Северна Македония продължава да има желание за членство в ЕС, би трябвало да спазва всички договорнетости.

"В никакъв случай България няма да е пречка на Република Северна Македония да се присъедини към ЕС, при условие, че спазва всички уговорки от 2022 г. досега", заяви Димитър Главчев.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) вчера гласува актуализирането на пенсиите от юли.

Надзорният съвет на НОИ е органът, който решава точния процент, с който да се актуализират пенсиите през юли. Това става по така нареченото „швейцарско правило“. То се изчислява по формула - 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход за определен период.

В бюджета по тази формула беше прогнозирано, че актуализацията ще е с 11 на сто. След като обаче излязоха реалните данни за двата показателя, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и всъщност ръстът на пенсиите трябва да е с 10 на сто.

По закон окончателното решение за процента се взема от Надзорния съвет на НОИ. Нужни са гласовете на 50 плюс един от членовете. На заседание вчера социалният министър предложи да се гласуват 11% актуализиране и нужните гласове бяха събрани.