На официално посещение днес у нас пристига президентът на Израел Шимон Перес. Той ще се срещне с президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, както и с еврейската общност в нашата страна. Шимон Перес е един от ветераните в световната политика, участва в управлението на страната си още от създаването й преди 62 години, носител е и на Нобеловата награда за мир. Наш екип се срещна с него преди отпътуването му. Ето какво каза израелският президент за двустранните отношения, за любовта на израелците към България, за мира и войната в Близкия изток пред Валентин Костов и оператора Евгени Генов.

Валентин Костов: Господин президент, знаем за чувствата на Израел към българския народ за спасяването на българските евреи, но нека поговорим за отношенията през последните години - каква е вашата оценка?

Шимон Перес: Отношенията между България и Израел са много топли. Ще го кажа много просто - Израел обича България. Очаквам тази визита с голямо вълнение. Изпитвам голяма благодарност към българите за отношението им спрямо еврейския народ, спрямо Израел. Вашият президент и премиер също посетиха страната ни. Това беше много добър прецедент, но открива и добра перспектива в бъдеще - възможност за открити и приятелски отношения в редица важни области, например в науката. Съществуващите в момента отношения между България и Израел са много добри, но можем да ги разширим и да ги обогатим за благото на Вашата и на моята страна

Валентин Костов: Как България и Израел могат да си бъдат взаимно полезни, въпреки че България не е така икономически силна като Израел?

Шимон Перес: Не ходете в банките, ходете в лабораториите. Светът днес не е това, което сме си представяли, че ще бъде. Истинският свят е това, което ще създадем. Светът е в научните лаборатории. Не в банките. И аз съм сигурен, че България може да се справи, с правилните хора, с истинска воля. Ние също имахме дефицит, но започнахме да действаме и да градим. В миналото икономиката се е основавала на земеделието, то е създавало нации и е предизвиквало войни. Днес живеем от науката. Тя няма граници, не може да бъде овладяна цялата. Ето в това глобално предизвикателство може да участваме заедно.

Валентин Костов: Преди 16 години бяха постигнати споразуменията от Осло за мир между палестинци и Израелци, какво се промени за това време?

Шимон Перес: Много неща, защото и те, и ние нямаше да сме толкова силни. Като удряш един кораб и другият кораб потъва. Така че, щом веднъж сме започнали с Осло, можем да засилим процеса и това да доведе до мир. За 1000 години в арабската история никога не е имало палестинска държава. 900 години Палестина е била под християнско и мюсюлманско владение. Колкото и да е странно, ние сме първите, които даваме идентичност на палестинския народ и на палестинската държава.

Валентин Костов: В онези времена Вие, заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин получихте Нобелова награда за мир, но мир още няма? Какво е разбирането на Израел за мира?

Шимон Перес: Мирът е като жените - има хубави, има и не толкова хубави. Ясно е, че жените не са мъже. Както е и ясно, че мирът не е война.

Валентин Костов: Инцидентът с Флотилията на мира за Газа бе приет много негативно от световната преса.

Шимон Перес: Не съм много сигурен. Ние наричаме световната преса основно европейска преса. Не мисля, че индийската преса е срещу нас или китайската преса са срещу нас. Не мисля, че християнската преса е срещу нас. Не знам защо, но ние им оставихме Газа, въпреки че беше много трудно за нас. Мобилизирахме 47 хиляди полицаи да изведат заселниците от домовете им, платихме им 10 милиарда обезщетения. Оставихме всичко, а палестинците започнаха да стрелят по нас с ракети. Защо, какви са причините? Ако спрат да водят война и настъпи мир, тогава Газа ще бъде отворена. Но като няма окупация, а те стрелят, тогава проблемът е стрелбата, а не окупацията и това трябва да бъде позицията на европейската преса. Те трябва да наблегнат на това, че „Хамас” трябва да спрат да стрелят.

Валентин Костов: След повече от 60 години в политиката накъде според Вас върви светът?

Шимон Перес: Е, има много други политици, и може би по-добри от мен със сигурност. Един лидер не трябва да стои на върха, а да се движи напред. Да се движиш напред не е лесно, а да си на върха е впечатляващо. Но не означава нищо. Така че тези, които ще вървят напред в основополагащи сфери, в науката, технологията, те ще бъдат лидери. Смятам, че младото поколение е много развито. По-силни са физически, по-добре информирани политически, страшно улеснени са - имат айфони в джоба си и с това имат целия свят в джоба си. Те мислят творчески, мечтаят. Те трябва да докажат умствения си потенциал, а не само физическия. Тогава ще бъдат страхотни хора. Те трябва да бъдат страхотни хора.