Фермери обвиниха Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” във фалшификация на протоколите, които определят коя земя е допустима и може да получи евросубсидии.

Досега получавали пари по програмата за финансиране на единица площ. През април тази година обаче става ясно, че за същата земя те няма да получат пари, на някои дори са наложени и глоби.

„Още през март разбрахме, че ще има проблем с този „допустим” слой. Обаждахме се в ДФ „Земеделие”, за да попитаме дали земята ни попада в него. Казаха, че няма проблем, но да изчакаме. Изчакахме и не получихме никакви пари”, разказва Юлия Коюмджийска, земеделски производител.

В този случай става въпрос за пасища и ливади за кампания 2010 година. Тя и съпругът й правят справка и разбрат, че те въпросните парцели излизат извън този слой. Казват им, че ще им бъде дадена възможност да подадат възражения.

Министър Мирослав Найденов съставя работна група, на която присъстват. В протоколите са записани, че са одобрени, по-късно от фонда обаче им казват, че пари няма да получат.

„Смятаме, че „първичните протоколи” за фалшифицирани по пътя им от МЗХ към ДФ „Земеделие”, където отива не хартиен носител, а диск. Там директорът на Дирекция „Земеделие” г-н Николай Маринов с неговата свита прави тези корекции”, твърди Любослав Коюмджийски.

По думите му работната група е разгледала около 600-700 000 лева, а за останалите пари до 11 милиона лева за „решавали други хора”.

Подобна е ситуацията и при Николай Георгиев – фермер от Плевенско. Той разбира в последствие, че земята му е недопустима и не може да реагира навреме.

В отговор земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че в момента действа система, контролирана от Европейската комисия, чрез която компютър определя допустимите терени. Той допълни, че изискванията са били показани на всички участници във въпросната работна група.