Никой не знае какъв е точният брой на българите в Сирия. Това е една от малкото страни, където за числеността на нашите сънародници се говори с думата "приблизително", дори и сред институциите.

Към датата на избухването на размириците посолството ни в Дамаск беше установило контакт с около 200 души. Колко от тях са напуснали страната до момента не е ясно.

"Няма статистика, защото повечето не се регистрират като пристигат в страната. Има такива, които са от смесени бракове, и те ги водят като тамошни граждани", казва Рита Абазид, която е дете от смесен брак. Баща й все още е в Сирия, но самата тя ограничава пътуванията си натам.

Повечето българи в Сирия са жени, омъжени за сирийци. И да искат, те не могат да напуснат страната поради две основни причини.

"Самите им мъже, така да се каже, няма да ги пуснат. Децата им, които са там, не могат да излязат без съгласието на двамата родители. Няма жена, която да си остави детето и да тръгне насам", разказва Рита.

Другият проблем е, че при желание да напуснат посолството ни може да окаже много ограничена помощ.

Развитието на ситуацията в Сирия

Късно снощи град Хама беше обкръжен от десетки танкове. Според все още нелегитимиралата се опозиция военните обстрелват града, включително жилищни райони. До този момент нито един чуждестранен журналист няма достъп до страната, за да потвърди това.

ООН отново се ограничи до поредния израз на тревога. Съветът за сигурност одобри декларация, която осъжда кървавите репресии над демонстрантите.

Междувременно Башар Асад подписа указ за въвеждане на многопаритйна система.