Ще  ви поканим на премиерата на една постановка в Театър София. Името и Агнес. А режисьорът Съни Сънински показва  особеностите на българската емиграция.

Импровизираната сцена във фоайето на театър София всъщност е домът на един емигрант в Съединените щати, който се опитва с цената на всичко да остане истински българин в Америка.

Режисьорът Съни Сънински се пита дали има смисъл от емиграцията, ако този, който е отишъл да живее на друго място, отказва да се промени. „Именно тук е  смешното, че местейки се и променяйки географската ширина, дали трябва да държиш на традицията? Не е ли по-добре да се промениш и ти?”, пита режисьорът.

Историята на групата емигранти - патриоти е разказана чрез опита им да отпразнуват Гергьовден в щатите по български. Обединява ги Гошо - емигрант, инженер по образование, чиято гордост е наранена, тъй като в щатите му се налага да лепи плочки.

„Опитва се да организира цялата щуротия, наречена Гергьовден така, както само ние българите можем да го направим. Независимо дали в България или някъде по света”, обясни Пламен Манасиев.

За празника се сдобиват и с агне, но по незаконен начин. „От „пет шопа” (pet shop – англ.) както се казва. От магазин за домашни любимци”, разкри актьорът.

Текстът на постановката е на Михаил Вешим. Представлението ще изненада  зрителите и  с това, че героите всъщност са обект на изследване на американски учени, които искат да проверят как вирее бацилус булгарикус в чужда обстановка. До какви изводи ще стигнат - ще разберете на премиерата на постановката „Агнес" на  2 март в театър София.