Основното искане на фермерите е фиксирана изкупна цена на млякото. Никой от независимата асоциация не е поискал официални преговори с Министерството на земеделието. От там обещаха по-големи субсидии за млекопроизводителите догодина. Допълнителни средства ще получат не само производителите на краве и биволско мляко, но и тези на козе и овче.

Останалите браншови организации на млекопроизводителите не подкрепят протеста. Според тях той няма да доведе до повишаване на изкупната цена на млякото, а може дори да я намали още повече. От Националната асоциация смятат, че такива протести само изострят отношенията между производители и преработватели.

Националната асоциация на млекопроизводителите твърди, че у нас не може да има фиксирани минимални изкупни цени, защото е невъзможно те да се поддържат изкуствено от държавата. Предприятията са частни, млекопроизводителите също са частници и определят цените чрез договорите. Държавата не може да се намеси и пазарът определя цените на млякото.

Според асоциацията, през лятото е нормално цените на млякото да падат, заради по-голямото количество, което се предлага. По данни на системата за агропазарна информация, към 24 април тази година изкупните цени на млякото са най-ниски в Сливен и Ямбол - между 25 и 30 стотинки, и най-високи - около 33 - 40 стотинки, в София.

Ниските цени в борсовата мрежа идват точно от предприятия, които работят без пунктове, не плащат данъци и могат да предложат продуктите си евтино.