От днес градските разговори трябва да се избират с телефонен код. Това значи, че дори да звъним на съсед, ще набираме кода на населеното място.

Най-големият телеком с домашни и служебни номера в страната обаче реши на своя отговорност да не се съобрази с решението на държавната комисия за регулиране на съобщенията. "Виваком" настоява да има шестмесечен преходен период и засега ще поддържа паралелно и двата начина на избиране - със и без кода на селището.

Държавата обаче настоява избирането без код да бъде забранено още от днес. Дали ще има глоби за "Виваком" ще разберем до края на работния ден.

Реформата предвижда от днес, дори и да се обаждаме в рамките на София, да избираме първо кода 02 плюс телефонния номер.

А ако се обаждате в съседната къща в село Остра могила, вече ще трябва да наберете цели 6 цифри пред 3-цифрения номер. А ако звъните на 180 или друг телефон за справки пак трябва код. За бърза помощ, пожарна, полиция и 112 няма нужда от код.

Наш екип провери как се справят хората с домашни телефони в едно от врачанските села. Потребителите са объркани и вече не знаят кой е правилният начин на звънене.

Председателката на пенсионерския клуб в село Лютидол събира по телефона жените за извънредна репетиция. Подготвят рецитал за първа пролет и не трябва да се излагат.

"Не ми беше необходимо да набера кода, който е за населеното място, а направо се свързах с тях чрез четирицифрения телефонен номер, който всеки от тях притежава в селото, обясни Марийка Стефанова.

Не се включи и телефонен оператор, който да предупреди, че без набиране на телефонния код на селото, разговорът няма да може да се проведе. Въпреки това възрастните протестират срещу избирането на комшията по твърде сложния начин.

Е, обърква ни, как да не ни обърква, трябва да набера още 4-5 цифри, кой са това сети, не знам, заяви Цвета Владинска, жителка на Лютидол.

За младите в селото новата система, когато и да стартира, не е проблем, просто защото нямат стационарни телефони.