Причината е, че декларацията определя напредъка на правителството като значителен и се ангажира с подкрепа на плана за действие, който опозицията не оценява като добър. С декларацията парламентът за пореден път поставя присъединяването към европейския съюз начело на приоритетите си.
"Народното събрание ще продължи с неотслабващ темп своята работа по изпълнение на всички ангажименти в законодателната сфера."

Управляващите не записаха изрично дали неотслабващ темп означава работа без лятна ваканция. В декларацията няма и конкретни закони. От трибуната бе разяснено, че става дума за публичността на имуществото на политиците, за мерките срещу изпирането на пари.

Изменението на конституцията и отварянето на досиетата не са записани в плана за действие на правителството и с този мотив дясната опозиция отказа да подкрепи декларацията.

Друг проблем, според Иван Костов, е че в плана са записани действия срещу последиците от корупция, а не срещу причинете за корупция.

Според Петър Стоянов, планът за действие не е толкова лош, но можеше да е много по-добър. "Ние смятаме, че допринасяме за сбъдването на тази цел за членство от 1 януари 2007 година без предпазни клаузи не като хвалим правителството, а точно обратното."

Управляващите декларираха, че желанието им е да получат съдействие и от опозицията за изпълнение на ангажиментите за еврочленството. "Ние бихме могли да ги довършим и без ДСБ. Обаче аз продължавам да си мисля, че активното включване и на вашата партия е изключително важна за страната."

Друг мотив за опозицията да не подкрепя декларацията е, че в нея напредъкът е наречен значителен. Според десните, ако това беше истина, сега трябваше да има дата за членство, а не план за действие.
Дебатите продължават.