ДДС се вдига на 24 процента от 1 юни, пише "Сега" под глава. "Класа" подчертава там, че мярката е временна, а "Дневник", че числата, които се обсъждат на експертно ниво в правителството са 23 или 24 процента. "Предпоследно: Вдигат ДДС на 24 процента", извежда "Труд" под глава. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов вчера. В интервю за БНТ той каза: "В момента има много голяма отворена дупка в бюджета. Тя може да се запълни само ако се увеличат приходите." Според премиера обаче заради кризата това както в България, така и по цял свят, не било възможно. Затова оставал другият вариант - да се повиши ДДС. Цитиран е министърът на икономиката Трайчо Трайков от вчера, че всяко увеличаване на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взема, за да стимулира икономиката.

Всяко увеличение на данъчната тежест има изкривяващ ефект върху поведението на търговците и потребителите, което означава, че има много голяма вероятност да не се получат очакваните приходи, коментира експертът от ИПИ Красен Станчев пред "24 часа". В "Стандарт" той отбелязва, че по-висок ДДС не заменя реформите и кабинетът трябва да ореже разходите. Добре е, че кабинетът е готов да взима и непопулярни мерки, лошото е, че тази решителност не е насочена към реформи в публичния сектор, коментира пред "Стандарт" Георги Ангелов от "Отворено общество".

"Най-голямо е намалението при приходите от ДДС, където в сравнение със същия период на 2009 г. говорим за 580 млн. лв. по-малко. Очакваме да изпълним годишния план за приходите за 2010 г. на 89 процента по предварителни оценки". Това казва шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред "Труд". Една от основните причини за данните е, че в края на 2008 г. ударно са разплащани големи средства към бизнеса, което сериозно увеличило базата на внесения ДДС през януари 2009 г. Само от Агенцията за държавни вземания наследихме 6,5 млрд. лв. несъбрани данъци, осигуровки и глоби - проблемът е, че има над 800 000 изпълнителни дела, като по половината от тях изобщо не е работено, казва той. Друг съществен проблем с несъбираемите дългове бил, че продължава практиката всяка фирма, която има данъчни проблеми, да бъде  продавана веднага на хора от малцинствата или на психично болни.

Спестяванията на българите не са застрашени от критичната ситуация в Гърция, Португалия и Испания, пише "24 часа", цитирайки български финансисти и банкери. Припомня се, че в сряда агенция "Стандарт енд Пуърс" свали рейтингите на трите държави, а ден по-късно това потопи еврото до най-ниското му ниво спрямо долара от 1 г. насам. Според икономистите обаче за страната ни на този етап има предимно косвен ефект."Няма риск за валутния борд у нас и опасност от обезценяване на лева", твърди висш финансист, пожелал да остане анонимен. Според него е напълно ясно, че ЕС ще спаси Гърция, като й предостави средства и това ще бъде решено до края на следващата седмица.

Банковата система се развива добре на фона на всичко, което става в Европа и света - независимо, че сме в криза, банките държат под контрол нарастването на необслужените кредити, имат достатъчен ресурс. Това казва пред "24 часа" шефът на БНБ Иван Искров.

Заместник-министърът на земеделието Преслав Борисов е уволнен вчера, пише под глава "24 часа". Новината била потвърдена от представители на правителството и депутати. По-късно от земеделското министерство заявили, че заместникът на Мирослав Найденов подал оставка "по семейни причини". Според вестника истинските причини за уволнението са конфликт на интереси и съмнения за лобиране. Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Неговата фирма "Дефко" е собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро, пише вестникът. Брат му Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско; не за всички обаче имало договори със собствениците, за което се оплакват от селата Горна и Долна Бешовица, допълва изданието. Според публикацията зам.-министър Борисов подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория, твърдели запознати. Така целта била цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да бъде изкупена от фамилията му. Срещу ограничението се обявиха от КРИБ и инвеститори. Още повече, че в промените нямало подобни забрани за строеж на хотели или бензиностанции. Въпреки това законопроектът е внесен в парламента, а според неофициална информация преди дни е изтеглен.

"Аграрен зам.-министър даде оставка заради донос" е трактовката на "Труд". Отбелязва се, че според писмен сигнал, изпратен в агроведомството, зам.-министърът е бил набеден, че баща му и брат му - едри бизнесмени в Добруджа, щели да се възползват от обявяването на търговете, за да купуват земя от държавния поземлен фонд на ниски цени. Това щяло да породи конфликт на интереси за зам.-министър Борисов, се твърдяло в сигнала. "Това са долни доноси и пълни глупости, никога не сме имали намерение да купуваме никаква държавна земя където и да е. Много "доброжелатели" най-нагло лъжат, за да злепоставят Преслав и пред правителството, и пред цялата държава. Доколкото разбрах, наклепан е в подобни подозрения и добруджански депутат от ГЕРБ", казал пред вестника бащата Пламен Борисов.

Заместник-председателят на НЗОК Албена Златарева предлага болните да плащат на аптеките 1.20 лв. такса "Рецепта", за да си получат лекарствата от държавата, пишат "Стандарт" и "Новинар под глава" . Целта е да се спестят средствата, които сега касата плаща за рецептите.

Идеята за специализирани съдилища не е чужда на европейската практика, въпросът е как ще се реализира, казва пред "Стандарт" председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.

Сходство с Народния съд след 9 септември съзира в идеята за трибунал, който да да съди мафиотите за 12 месеца, юристът и бивш председател на парламента от НДСВ Огнян Герджиков. Пред "24 часа" той отбелязва, че се притеснява  в бързината да не се стигне до осъждане на невинни. Според него има нещо сбъркано във философията на закона за академичния състав. "Тя  би била прекрасна, ако в България имаше 4-5 стабилни и сериозни университета. Те са над 50. От които 3/4 не стават за нищо", казва професорът. Интервюто е под заглавие "Правя парламента за смях пред студентите".

Различни виждания по промените в НПК имаше и вътре в ДСБ - аз не съм гласувала за тези промени, казва пред "Труд" зам.-председателят на парламента от ДСБ Екатерина Михайлова. Тя не е убедена, че няма да има злоупотреби. "Години наред съм била привърженик на състезателния съдебен процес. И досега обвинението е по-силно дори поради факта, че е част от съдебната власт. Поправките дават още по-големи права на обвинението за сметка на защитата и процесът още повече се изкривява", отбелязва тя. По думите й: "Има сфери, в които нещата се случват - в борбата с престъпността и корупцията, в отбраната - министър Ангелов представи изключително добър доклад за състоянието на армията, там има съкращения в администрацията. В образованието също има първи стъпки на радикални реформи. Но при криза, ако няма реформи в икономиката, другите не могат да компенсират това".
Личният състав на висшите командни звена ще бъдат редуциран средно от 30 до 35 процента, пише под глава седмичникът "Българска армия". Той се позовава на изказване в парламента на министъра на отбраната Аню Ангелов. Помества и интервю с него: "Искам силна и модерна армия от професионалисти и висок обществен рейтинг". Пред "Стандарт" пък той отбелязва "Още вадя скелети от гардероба".

България е поставена наравно с Индия на 76-о място в света по свобода на медиите миналата година сред 196 наблюдавани страни, показва новият доклад "Свобода на пресата 2010" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", отбелязва "24 часа".

Като цяло пресата е станала по-малко свободна през 2009 г., като най-големите нарушители на правата й са Русия, Иран, Беларус, Узбекистан и Туркменистан. Свободата на словото деградира за осма поредна година, показва изследването, цитирано от АП. България има оценка 36, което я поставя сред страните с най-незадоволителни показатели в ЕС.