Така ще бъдат компенсирани ниските изкупни цени на суровината, каза днес в кърджалийското село Глухар, министърът на земеделието Нихат Кабил. Той е на обиколка в източнородопските общини, за да се запознае с хода на кампанията. Министърът допусна, че е възможно удължаване на крайния срок за изкупуването - 1 март, но в разумни граници.
Наводненията, болестите и градушките са влошили качеството на реколтата, обясни Нихат Кабил. Но Фонд "Тютюн" има ресурс да покрие загубите на производителите.

След 1 януари 2007 година квотите за производство на тютюн у нас ще паднат с около 60% и държавата трябва да намери алтернативен поминък за хората в Родопите, призна министърът.

***
От началото на изкупвателната кампания най-оживено в село Дебрен е около пункта на фирмата-изкупвач.
Всеки държи в ръцете си ножичка, защото изкупвачът кара хората да отстранят найлоновата нишка от опаковките, които същата фирма им е раздала. Но това унижение не е последното. Хората прекарват по повече от едно денонощие пред пункта, за да не изпуснат реда си. Изкупуват им по 150 килограма от декар, а реколтата се оказала значително по-добра. Когато стигнат до кантара и до оценителя, се оказва, че по-малко от една десета от тютюна в селото е признат за първо качество, а най-много е третото. И хората получават средно по 3 лева за килограм, а държавно определената цена за този сорт е 6 лева и 48 стотинки.

Въпреки, че квотите намаляват, хората тук продължават да гледат тютюн, защото са свикнали, че всяка година след спешни коалиционни разговори, правителството намира пари за допълнителни количества.

За следващата година квотата за цялата община Гърмен се очаква да бъде около 450 тона тютюн, а толкова е реколтата само на това село. След една година пак ще има проблеми, но по-големи и за повече хора.