Традиционно добрите ни връзки със страните от Близкия Изток бяха оставени на самотек през изминалите 20 години. Но само за 2 седмиците премиерът Борисов посети Катар и Кувейт и прие премиера на Ливан - Саад Харири. С наследника на зверски убития милиардер Рафик Харири се срещнаха Светослав Иванов и оператора Станислав Ангелов.

Убийството на премиера на Ливан Рафик Харири е едно от най-свирепите покушения през последните десетилетия в иначе неспокойния Близък Изток. На 14 февруари 2005 г. бомбите вдигат във въздуха целия кортеж на авторитетния бизнесмен в центъра на Бейрут. В деня, в който християните в Ливан празнуват „Свети Валентин" умират 22-ма, които много скоро след това ще бъдат наречени "мъченици".

Светослав Иванов:  Преди шест години, мислехте ли си, че Вие ще станете министър-председател и изобщо някога поставяли ли сте си подобна цел?

Саад Харири: Не, никога през живота си не съм си представял, че ще бъда на подобна позиция. Знаете, че баща ми беше убит през 2005 г. В резултат на това аз влязох в политиката. Спечелихме изборите и мнозинството в парламента ми гласува доверие да съставя правителство.

Светослав Иванов:  Това ли е основният Ви мотив? Да продължите делото на баща си?

Саад Харири: Да, баща ми имаше поглед, имаше визия за развитието на страната, да върне всички ливанци в страната и да ги окуражи да инвестират в нея, да вярват в нея, да се гордеят със своята националност като ливанци. И да вярват, че Ливан е независима държава. И той успяваше. Разбира се, имаше много трудности, но той беше в състояние да построи отново страната след гражданските войни. Днес, аз се надявам да продължа неговото дело.

Подозренията за убийството на Харири-баща са разнопосочни. Просирийски сили, ислямисти, врагове в бизнеса. С разкриването на убийството е натоварен международен трибунал.

Светослав Иванов:  Когато седим един срещу друг, не мога да не Ви попитам, Вие лично отговорихте ли си на въпроса - кой седи зад убийството на баща ви?

Саад Харири: Мисля, че международният трибунал, който разследва това, си върши добре работата и накрая ще стигнем до присъди. Надявам се това да стане. С каквото и решение да излезе трибуналът, аз ще го приема. Ние поехме по трудния път на правосъдието, но в случая той е единственият възможен.

Ливан е държавата, която приема на своя територия стотици хиляди палестински бежанци още в началото на израело-палестинския конфликт. На нейна територия оперира и групировката "Хизбула", превърнала се в парламентарно представена политическа сила, която поддържа и свое военно крило.

Светослав Иванов: Стигаме до "Хизбула". Не мислите ли, че докато те са представени официално във вашето правителство, това е един удобен претекст за Израел да атакува вашата страна?

Саад Харири: Тук не става въпрос за война. Тук става дума за мир. За да започнат война, някои могат да намерят всякакъв претекст. Виждали сме това в Ирак и други държави. Според мен, в

Израел наистина се мислеше за мир, когато премиер беше Ицхак Рабин. По негово време беше направено много за мира в региона. Мисля, че да си измисляш претекст е много лесно, но волята към мир е истинския стабилизиращ фактор за региона. Не само Ливан страда от закъснението на мирния процес, не страдат само палестинци или израелци. Страда и целият арабски свят.

Светослав Иванов: Последен въпрос. Просто ми е много любопитно - Вие сте един много богат човек. Това помага ли ви като политик?

Саад Харири: Да ви кажа честно, политиката няма нищо общо с богатството. Тя има общо с визията, която имаш за страната си, с политиката която искаш да приложиш в нея. Аз съм това, което съм, благодарение на хората, които гласуваха за мен - фермерите, учителите, работниците, младите мъже и жени, които избраха мен. Всички те за близо до сърцето и ума ми, защото те вярват в моята визия за по-добра и стабилна демокрация и икономическа програма, която ще направи по-добър живота на всички ливанци, независимо дали са вътре или извън страната.

Светослав Иванов: Господин премиер, благодаря Ви за това интервю и успех.