Над 50 незаконни кариери за добив на гнайс, известен повече като ивайловградски камък, са действали години наред на територията на община Ивайловград. Проверка на институциите показа, че планината там е надупчена като швейцарско сирене, въпреки че е част от защитените зони по Натура 2000. В Източните Родопи днес на мястото на гората има дупки, големи поне колкото две футболни игрища.

„То е ясно, че не е от една година. И те също работеха и всички работеха и всички работехме заедно тука и народа се хранеше от тия камъни”, каза Петко Караиванов.

Днес край Ивайловград се копае на повече от 60 места. Кариерите никнат пред очите на общинското ръководство, за което обаче всяка дупка носи пари от наем на общинска земя.

„Това е основният поминък за мъжкото население на община Ивайловград. Мисля че към 2- 3 хиляди човека си връзват семейния бюджет от тези кариери”, каза Асен Хаджиев, зам.-кмет на община Ивайловград.

Няколко работодатели откриваме на метри от незаконната им кариера. Разказват ни, че проучват терена, докато чакат две години разрешително за концесия.

Оказа се, че добивът на гнайс е доходен бизнес. Камъкът е предпочитан в строителството, защото е евтин. А и добивът му не струва много, особено ако са спестени концесионните такси .

„Колко да изкарвам, хиляда лева, работниците изкарват по 300 лева, 400 лева и така се въртяхме, а сега не можем”, каза Красимир Аргиров.

От екоинспекцията признават, че през годините са се опитвали да се справят с проблема, но безуспешно.

„РИОСВ не вдига ръце, може да се справи, но за целта поради това, че един човек отговаря,  ние сме потърсили помощ от съответните компетентни органи”, каза Марияна Чомпалова, пресаташе на РИОСВ –Хасково.

За да спрат работа незаконните кариери, днес са впрегнати почти всички държавни институции. Камъкът е конфискуван, а собствениците са глобени. А за да не започнат отново да копаят, в района е изпратена и жандармерия