Броени дни преди първия учебен ден книжарниците са необичайно пусти. Търговците отчитат минимални продажби за традиционно най-силния им период - 15 септември.

Скъпо ли излиза на семейство да има ученик и с колко трябва да се подготвите, ако след две седмици изпращате до училищния двор първокласник - изчислението направи Мария Савкова:

20-тина дни преди първия учебен ден, една от книжарниците е направила най-слабия си оборот от както съществува - повече от 10 години. Дни преди учениците да тръгнат на училище, там все още не са идвали родители, за да пълнят раниците на децата си.

"Вчера съм имала 2,40 лв. оборот. Не знам какво ви говори това. Продала съм, даже не ученически пособия, а някакви си такива кламери и не знам какво беше, но не и ученически пособия”, каза продавачката Антоанета Дянчева.

Всеки първокласник трябва да има 10 тетрадки с квадратчета от по 40 стотинки, и още 10 с редове, линийка, ножичка и пластелин за часовете по труд и творчество, боички, моливи, блокче и четка за рисуване.  Това прави 38,40 лв.

В друга столична книжарница са заложили на намаленията, но засега този метод също не е довел до сериозни постъпления. Раниците са най-скъпата покупка за един първокласник. Модерните с колелца например не падат под 80 лева.

"Подготовката на един първокласник не е най-скъпото нещо, защото все пак учебниците са им безплатни, но в горните класове и последния курс вече е доста по-критично положението”, обясни продавачката Милена.

За учебници родителите на Симона са давали между 150 и 200 лева, когато е учила в България. Сега е студентка в Англия и там учениците нямат такива проблеми.

"В библиотеките в чужбина, за разлика от тези в България, книгите са първо много по-достъпни, а и библиотеките имат доста по-богат ресурс от книги и учебници, и на всичко отгоре са и безплатни”, заяви студентката Симона Гаврилова.

Книжарниците обаче не са празни. За да се конкурират с добре заредените библиотеки, пускат стоката си на половин цена преди началото на учебната година.