Череп, за който се предполага, че може да е на княз Борис Първи, тази вечер ще бъде дарен на Регионалния исторически музей във Варна. Реликвата е открита в манастир, строен в края на девети, началото на десети век от покръстителя на българите, който се замонашва там и вероятно това е последният му дом.

През 1943 при разкопки на средновековния манастир в местността Караач теке край Варна археолози откриват саркофази в пода на манастира. В един от тях е положен череп. Тъй като внушителният комплекс е изграден по времето на княз Борис Първи, бил е негова резиденция, тук е открит и оловен печат, се появяват предположения, че черепът е негов. Досега реликвата е пазена от внучката на основателя на българската археология Карел Шкорпил - Мария Хермова.

"Дядо е копал на Караач теке, където намират и пръстена на Борис Първи Покръстителя. И знам, че дядо ми се е съмнявал дали наистина това е черепът на Борис и понеже не е могъл да го докаже, остават тези остатъци от череп", обяснява Мария Хермова.

Историците са скептични:

"Най-вероятно това е черепът на някой игумен или висшестоящ монах, които по монашеска, манастирска традиция са погребани в саркофази... За да се идентифицира като черепа на Княз Борис, трябва да имаме някакви материали от княз Борис, което трудно може да се каже, но има възможност чрез съвременни технологии, може да се направи възстановка на черепа, да се види образът на този монах, който е бил погребан там", коментира ст.н.с. д-р Валентин Плетньов - директор на регионалния исторически музей – Варна.

Според дарителя Мария Хермова мястото на реликвата е в музея.

"Това беше мечтата ми - с някакви нови методи да се изследва, да се разбере поне дали е човек от 9 век, ако не нещо друго, понеже нито има с кого да се сравни, нито може да се докаже, че това е черепът на Цар Борис", признава Хермова.

Експонатът ще бъде предаден за изследване в Института по антропология.