Шестнайсет български семейства във Варна прекараха празничните дни в неописуеми зловония от отходни води заради некачествено строителство. Хората живеят в този ужас вече шест години, защото вярват на обещанията на строителя. Освен вътре в самия блок, собствениците на апартаменти имат проблем и с околната инфраструктура.

Макар и малка, улица „Мадара” се намира в центъра на Варна. Въпреки това е покрита не с асфалт, а с чакъл. До блок 21 с кола се стига трудно. А който се осмели, после плаща в автосервиз. Хората плащат доста високи данъци, които се равняват на тези в центъра.

Само на няколко метра от сградата се намира необезопасен канал.

"Там, като завиваме с колите, минаваме на милиметри от канала, всеки момент може да паднем с колата”, обяснява Виолета Димитрова.   

Освен трудностите навън, по-неприятното е вътре в блока. Дори когато не вали, често мазетата и подземният паркинг се пълнят с отходни води. Миризмата на фекалии се носи из целия блок.

"Затова е викан строителят, няколко пъти се е отзовавал, само обещава, че ще отстрани проблема”, казва Даниела Иванова.   

Незнайно защо строителят циментира сифоните на пода, за да не извира вода. Но пък тя си търси други пътища. Строителят отказа да се срещне с екипа ни – мотивът му е , че собствениците на апартаменти знаят всичко, което трябва от него.

Управителят на фирмата все пак се съгласи на разговор по телефона. По думите му проблемът е не в блока, а в уличната канализация.

"Уличната канализация при голям пороен дъжд не може да поеме всичката вода, защото и дъждовната вода е включена към нея. Когато не вали дъжд дълго време го няма този проблем. Ако го е имало, значи просто има задръстване на канализацията”, обясни управителят на строителната фирма Васил Спасов.

Живеещите на ул. "Мадара” очакват от общината контрол на строителните фирми, след като е издала строителни разрешения, и след като са получили Акт 16.

След 6-годишно търпение и вяра в обещанията, сега хората най-после ще потърсят правото си на чист въздух и сухи стени в съда.