В обща жалба, подадена във Федералния съд в Манхатън, хиляди модели твърдят, че модните агенции си поставят фиксирана комисионна от 20%, докато законът разрешава само 10% комисионна за фирми, посредничещи за намиране на работа. Манекените роптаят, че агенциите заобикалят законодателството, като си приписват двойни функции, за да удвоят процента си.

"Цялата работа е много мътна. Всичко това е ужасно, защото момичетата са абсолютно незащитени. Манекените нямат профсъюз, никой не иска дори да чува тази дума. Това е защото в света на модата влизаш и излизаш като през въртяща се врата", обясни моделът Рене.

Модните агенции отричат, че вършат нещо нередно. Те твърдят, че изпълняват двойна функция - на посредници и мениджъри. Затова им се полага двойна комисиона. Според главния редактор на ежедневника "Фешън Уайър" Годфри Дийни, спорът трябва да реши Темида: "Стандартният хонорар на неизвестен модел за участие в едно ревю е около 1 500 долара. Преди няколко години те дефилираха за 1 000 долара. Това е значително увеличение. Дали то се дължи на някакво тайно споразумение между манекените и агенциите, ще докаже съдът."

Предстои да видим как съдебният спор между моделите и работодателите им ще се отрази на нюйоркската седмица на модата, която започва днес. Едно е ясно отсега - ако манекенският протест набере инерция, красавиците ще докажат, че са сила, която не е за пренебрегване.