Готовността му да рискува живота си в името на своите теории, го направи известен в цeлия свят.

В историята ще останат пътешествията на Тур Хейердал на сала \"Кон-Тики\" и с лодката \"Ра\".

Наричаха го истинският Индиана Джоунс. В епичното си пътешествие на сала \"Кон-Тики\" през 1947 година той преплува за 101 дни над 7 хиляди километра от Перу до Полинезия. Много учени се съмняваха в успеха на мисията му и смятаха, че седемчленният му екипаж е обречен. Знаменитото плаване Тур Хейердал описа в книгата си \"Пътешествие на \"Кон-Тики\", продавана в огромни тиражи по цял свят, а документалният филм за приключението получи Оскар през 1951 година. По-късно изследователят осъществи редица други експедиции, които описа в десетките си книги. Целта му беше да докаже, че древните народи са могли да прекосят земното кълбо с примитивни плавателни съдове. Градеше теориите си на прости наблюдения - например чрез сходството между пирамидите, издигнати от ацтеките в Мексико и тези в Египет.
Експедицията му с лодката \"Ра-2\" беше още един опит да докаже, че културата на Латинска и Южна Америка е повлияна от хора, които в далечното минало са прекосили Атлантика, идвайки от Средиземно море. Лодката беше изградена от тръстика, по модел, използван от древните египтяни преди 5 хиляди години.

Знаменитият изследовател почина в семейното имение в северна Италия. Преди няколко години той се подложи на операция от рак, но болестта продължи да се развива и неотдавна бе приет в болница. Преди няколко дни лекарите обявиха състоянието му за безнадеждно и го изписаха, за да прекара последните дни от живота си у дома.