Смъртна присъда за Саддам, поиска председателят на Преходния управляващ съвет на Ирак - Абдел Азис ал-Хаким.

Президентът на САЩ заяви, че процесът ще бъде с участието на иракчани и под наблюдението на международната общност.

След залавянето на бившия иракски лидер, Русия и Франция намекнаха, че част от дълга на Ирак може да бъде опростен или преструктуриран, съобщи "Франс прес".

За смъртна присъда на Саддам Хюсеин се обявиха двама шиитски лидери - председателят на Преходния съвет и още един член на Съвета.

Муафак ал Рубаи, виден правозащитник, каза, че се надява Саддам да бъде предаден на новия специален иракски трибунал за престъпления срещу човечеството. Коалиционните сили отмениха екзекуциите в страната, но ал Рубаи смята, че те ще бъдат подновени - особено заради Саддам. Високопоставен ръководител на шиитската партия "Ислямска революция" заяви, че на справедлив процес бившият иракски лидер трябва да получи 100 смъртни присъди.

Правозащитната организация организация "Хюман Райтс уоч" предупреди процесът срещу Саддам да не се използва за отмъщение, а представител на британския Форин офис се противопостави на евентуална смъртна присъда за бившия диктатор.

Според американски сенатори, съдебният процес срещу диктатора дава възможност и други държави да се включат в решаването на въпросите на Ирак, съобщи ИТАР-ТАСС.

Русия и Франция обявиха, че не е изключено да бъде договорено опрощаване или преструктуриране на задълженията на Ирак в рамките на Парижкия клуб. Френският външен министър не изключи подобно споразумение, съобразено с финансовите възможности на Ирак и с кредиторите на страната.