От освободените тази година 5 000 военни, работа са си намерили 1 100, научи Би Ти Ви от военното министерство.

Полковник Бойко Манолов до днес e отговарял за връзките с държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество във военното министерство, но от утре няма да е в армията.

"Би следвало хората, завършващи квалификационни и мотивационни курсове, да намират по-бързо своята реализация в цивилния живот. Може би трябва да се направи по-широка кампания и да се сключат конкретни договори, изхождайки от опита на държавите от НАТО", коментира полк. Манолов.

От 5 000, получили предизвестие за освобождаване от служба - 3 800 са посетили курсове за преквалификация, сочат данните на военното министерство. До момента 70 души са подали документи по българо-германски проект, който осигурява 45 000 евро за назначаване на работа на освободени военни от Сливен и Ямбол.

"При положителна тенденция за реализирането на проекта поне 150 да бъдат назначени - тенденцията е да се разрастне и проектът да обхване цялата страна", посочи полк. Петър Илиев, началник на отдел "Социална адаптация" в Министерството на отбраната.

Полковник Манолов е сред 45-те офицери, които днес завършиха курс за мениджъри.

"Получих едно предложение, което предстои да се обсъдят подробностите - да стана главен мениджър на транспортна фирма на територията на страната. За кадри, които са в армията, работа ще се намери, защото навсякъде в нашето променящо се общество се търсят хора с опит и дисциплина, хора можещи и знаещи, а военнослужещите са такива", коментира полк. Бойко Манолов.