Александровска болница е едно от най-големите лечебни заведения в София. Годишно тук идват над 200 000 пациенти от цялата страна. За да гарантира безопастността им, ръководството на болницата е взело мерките още на входовете.

Охраната на болницата проверява всеки автомобил, който влиза на територията на лечебното заведение. Взети са мерки и за свижданията на пациентите.

Автомобилите трябва да паркират само на определените места в двора на болницата. Роднините нямат право да внасят обемисти чанти при прием, свиждане или изписване на пациент.
Медицинските екипи са предупредени да информират за всеки със съмнителен багаж.

"В момента болницата има инфузионни разтвори, противошокови разтвори и лекарства. При шоково състояние имаме достатъчно антибиотици и сме готиви да посрещнем повече пациенти, ако се наложи", посочи директорът на Александровска болница д-р Силви Кирилов.

Отделенията се заключват. Разписани са задълженията на всеки един от медицинските екипи, ако се наложи болницата да приеме голям брой пострадали при инцидент.

Ръководствата на останалите големи болници в София също са се съобразили със заповедта на здравното министерство.

Допълнителни мерки има и в спешните центрове.

"Дежурните екипи са подсилени. Тези, които са работа, 12 часа преди редовната смяна трябва да са на разположение на центъра, а ако сме нощна сме в готовност и 12 часа за дневното дежурство", заяви д-р Драгослава Балова, дежурен лекар в Центъра за спешна помощ - София-област.

Дори когато имат почивен ден, екипите на спешната помощ нямат право да напускат града. В чакалните се допускат само пострадали с един придружител.

Още по време на следването си лекарите учат как да действат, когато има голям брой пострадали при бедствия и аварии.

"Това си е една наука част от медицината, която всички сме изучавали. Тя отговаря на определени принципи и постановки. Просто трябва да се съобразим и да ги изпълним", коментира д-р Кирилов.