Какво ще бъде времето е въпрос, който вълнува всеки. И сигурно сте забелязали, че напоследък прогнозите са все по-верни, ако изключим разбира се, капризната пролет, която малко обърка синоптиците.

Ако преди години точността на седмичните прогнози беше 55 % процента, сега резултатите сочат  70, дори 75 %. А за по краткосрочните прогнози – тридневните, често се постига 95 % достоверност. На какво се дължи това - синоптиците ли са станали по-добри, или времето по-лесно за предсказване?

Истината е някъде по средата - науката е стигнала до все по-добри прогностични модели. В  момента световен лидер, дори преди американците, е Европейският център за средносрочни прогнози, който обединява ресурсите на европейските метеорологични служби.

През юли миналата година беше подписано проектоспоразумение между България и този център, което вече ни осигури достъп до една малка част от техните данни. И сега надеждното прогнозиране на времето за период от 10, дори 15 дни, както и ранното прогнозиране на опасни явления, вече не изглежда невъзможно.

"При членството ни в европейския център ще имаме голяма полза, както в оперативната, така и в научната работа. Но целта е една и съща - да се правят все по-точни и по-точни прогнози", каза н.с. Иван Цоневски, синоптик.

Едва през миналия месец  правителството каза "да" и сега пълноправното ни членство зависи от единствено от волята на Народното събрание.

Първите постъпки за членство на България в Европейския център бяха направени след наводненията в страната ни през лятото на 2005 г. Дано не чакаме ново природно бедствие да  даде тласък на  ратификацията на споразумението от парламента.