Фалшиви инвалиди ни лъжат с организирана просия. За триковете на просещите, кой ги организира и къде отиват парите. Екип на "Код: Криминално" стигна до депо за просещи и разбра кои са "големите играчи" в бизнеса с човешко състрадание.

Жена в инвалидна количка по цял ден обикаля централните столични булеварди и проси. Краката й изглеждат сковани. Има мобилен телефон и активно комуникира. Появява се мъж, на когото дава събраните пари. А малко по-късно се оказва, че жената инвалид… всъщност не е инвалид.

Според служител на ГДБОП няма неорганизирана просия с изключение на единични случай. Най-често става въпрос за замесени ромски общности. По думите му колкото по-добре е организирана групата, колкото повече лица са въвлечени в експлоатация, толкова по-добри са финансовите потоци.

Просяците всъщност са роби - тарторите си ги препродават - най-скъпи са майките с бебета и инвалидите. Те струват около 2000 лева - цена, която собственикът си възвръща за месец.

За бизнеса с просяци, който акумулира милиони евро печалби - къде отиват парите и защо няма наказани. За първи път пред телевизионна камера - председателят на Мешарето.

Гледайте разследването на "Код: Криминално" в три поредни епизода - от вторник до четвъртък, в 18.00 часа по bTV Action.