Месец след скандала, станал известен като "пура гейт", при който кметът на Пазарджик Тодор Попов е изпращал текстовите съобщения до местен бизнесмен, общината в града стана сцена на нов корупционен скандал - с даване на поръчки за общински обекти на избрани фирми. Скандалният разказ на местен бизнесмен заведе екип на предаването "Тази сутрин" там. Иван Георгиев и операторът Станислав Ангелов разказват повече по темата.

Лазар Боснев е собственик на строителна фирма за ремонтни дейности. Офисът му се намира само на няколко метра от община Пазарджик. Разказът му за работата на общинската администрация в града започва така:

"Раздаване на обекти се прави. Раздаване на обекти, като казвам, без да се спазва дори най-елементарната процедура с три фирми, с конкурс и т.н. Има корупция. Получаваш съответния обект - правиш отчисленията 10%", казва предприемачът от Пазарджик.

Въпреки че е личен приятел на кмета от пет години, бизнесменът споделя опита си с т.нар. "връщане на 10%" от сделките.

"Значи има най-малко двама или трима посредници. Аз съм попадал в такива схеми - на базата на услуги. Малък ремонт вкъщи, който вие знаете, че този ремонт вкъщи няма да ви се плати, а ще бъде за сметка на някакъв общински обект. Да помогнеш там с някаква услуга, да помогнеш с еди-какво си, да направиш еди-какво си... ОК! Правиш го просто, защото нямаш избор! Винаги трябва да се побере в тия 10% за които коментираме. 10% да бъде стойността на услугата, която се иска от теб".

Лазар Боснев признава, че дори е предупреждаван да не участва в определени конкурси на общината.

"На мен ми дадоха по телефона да се разбера, че не е желателно да си давам документите, не е желателно да участвам - няма смисъл да си давам тези 150 лева, които трябват, за да си купя документите, защото обектът вече е обещан! Това беше! Просто е обещан", разказва Боснев.

Според бизнесмена, това не е единственият случай. В момента той подготвя съдебен иск срещу община Пазарджик, заради няколко десетки хиляди лева, неизплатени за извършени от фирмата му ремонти през 2008 година.

В същото време колегите му от Камарата на строителите в Пазарджик са в края на свое разследване. То започва след като през миналата година девет фирми печелят малки обществени поръчки на територията на общината на обща стойност 1,1 млн. лева. Смущението им идва от това, че тези фирми не съществуват в регистъра на Камарата.

"Нямат право да изпълняват строителни дейности. Единствено могат да изпълняват помощни постройки, вилни сгради и допълнителни пристройки, съгласно Закона за устройство на територията. Притеснени от това обстоятелство, ние попитахме как тези фирми са получили поръчките, но отговор не получихме", обясни Евтим Янев от Камарата на строителите в Пазарджик.

Поражда се въпросът: защо при наличието на 83 фирми от община Пазарджик, които се занимават със строителна дейност, са поканени девет такива фирми, които нямат право да извършват възложените задачи?

"Елементарно е - един специалист в тази материя може да погледне законите, ние сме ги описали кои закони в кои клаузи са нарушени", добавя Янев.

Валентин Ненков също е категоричен - той е редактор на единствения вестник в страната, осъден за публикуване на читателско писмо. То е част от негово разследване на общински далавери в Пазарджик през 2002 година. Преди една година обаче, той започва ново разследване. Поводът – 2 000 декара общинска земя край село Априлци са продадени. Фирмата изпълнител трябва да построи соларен парк с колосални за страната размери.

"Беше продадена по начин, по който друг не може да я купи, с такива условия в конкурсната документация. На цена, която според мен, а и не само според мен е твърде ниска. Буквално за броени дни, след като фирмата закупила терена стана негов собственик, дърветата бяха тотално изсечени. През нощта бяха извозвани в неизвестна посока", разказва журналистът Валентин Ненков.

"По общи сметки на кубическите метри и тировете, които местните хора бяха засекли да изнасят тази гора, става дума за сума може би над 5 милиона лева", пояснява председателят на групата съветници на БСП Петър Горчев.

Земята е продадена от общината за 400 000 лева. Фирмата, спечелила конкурса за огромния проект, е "Реал Стейтс" ЕООД. Проверка на bTV в базата данни ДАКСИ установи, че неин едноличен собственик и управител е 60-годишна жена от Пазарджик - Петрана Пайтакова.

"То се вижда, че не става една фирма, която е регистрирана преди два месеца преди това да изпълни инвестиция за 2 млрд. лева - то звучи несериозно", допълва Горчев.
 
Въпреки очакваната инвестиция от колосалните 2 млрд лева, според данните за фирмата, общият капитал на "Реал стейтс" е едва 5 000 лева. Това предизвика екипа ни да потърси собственика на адреса на фирмата. Разследването им ги отведе в един от крайните пазарджишки квартали, но там се оказа, че дори домоуправителката на блока никога не е чувал за жена с такова име.

"Е, не, не, не! Нямаме такава! Гарантирам ви!", категорична беше жената.

Този отговор накара екипа да се обади на телефонния номер на фирмата. Гласът от другата страна се представи като "упълномощено от собственика лице":

- Може ли все пак да се срещнем с дамата управител?
- Ами не, защото тя не е в България в момента.

"Човек започва да си мисли, че тя купува евтино, продава дървесината и след това пак продава със сериозна печалба въпросната земя. Тоест една такава куха сделка за общината", обяснява журналистът Валентин Ненков.
 
По случая тече разследване на икономическа полиция.

Гледай първа и втора част на живото включване от град Пазарджик.