Арменци, турци, евреи, каракачани и българи заедно посрещаха гости в Стария град. Поводът е Празникът на архитектурния резерват "Старинен Пловдив", който тази година е под наслов : „Живеем заедно в мир и сговор, да се веселим заедно".

Десетки хора се стекоха да опитат от националните ястия на различните етноси. Изложеното свършваше бързо и домакините едва смогваха да подредят масата отново.

"Типичното тук е тази баница с месо, която е в няколко варианта и със силното присъствие на патладжан. Тук наднича и едни тестен сладкиш с много ядки, който е типичен за нашия празник на плодовете”, каза Емма Мезан, представител на еврейския етнос.

"Нашата кухня днес е представена от тестени изделия, всичко е правено на ръка, корите са точени на ръка, сирената са домашни”, разказа Анастасия Чолакова, от каракачаните.

"Имаше много баници, сърмички, баклави и ашуре, искаме да покажем, че имаме много общи неща и самото различие ни прави единни”, сподели Закие Хабиб, представител на турския етнос.

В продължение на 11 века Пловдив е бил не само един от най-красивите градове в Константинополската империя, а и пъстър калейдоскоп от много народности. Каква всъщност е рецептата на добрия комшулук

"Да знаем повече за другите, да ги разбираме повече, колкото повече знаем, толкова повече омразата ще остане настрана”, смята Емма.

"Тайната на добрия комшулук е залегнала в християнската догма - прошката - да можем да прощаваме и да продължаваме с усмивка”, каза Анастасия.