Да запалиш свещ за здраве може да бъде опасно за... здравето. Според духовници, ако свещите не са направени от чисти материали, те не само че могат да навредят на човек, но и  влошават качеството на иконите .

От какво се правят църковните свещи в България провери екип на „Хрътките”.  

Българските църковни свещи се произвеждат от парафин и церезин. „Тука припадаха от изпаренията. Доказано е, че тези изпарения - и то на лоши свещи, е канцерогенно”, казва отец Димитър Амбарев от църквата „Света Петка” в София.

За да се справят с дима, в някои църкви са монтирани аспиратори, в други - мястото за палене на свещ е далече от олтара. Където и да са разположени обаче нашите свещи горят бързо и отделят силен дим.

„Казано простичко, колкото повече пуши една свещ, толкова е по-некачествена. По принцип, свещите са токсични и в малки концентрации няма да са вредни, но ако се акумулират, натрупват се концентрации в невентилирано помещение в продължително време, е възможно да има опасност”, обяснява доц. Георги Чолаков – ръководител на катедра „Органичен синтез и горива”, ХТМУ.

Българските свещи се произвеждат във фабриката на Светия синод в софийския квартал „Илиянци". Според директора на свещоливницата твърденията на духовниците не са верни - използват се най-качествените суровини, така че свещите да бъдат максимално твърди и безвредни.  

Цехът в „Илиянци" обмисля и производството на свещи от восък. Това трябва да стане в края на тази година.

Гледайте проверката, която направи екип на „Хрътките”, тази вечер от 20.00 часа по bTV Action.