Домовете за медико-социални грижи, в които се отглеждат деца до 3-годишна възраст, са в бедствено положение. bTV научи, че от началото на лятото е започнало намаляване на издръжката им. В момента има домове, които получават 30% по-малко от нужното.

Натрупани са дългове и парите, с които се купуват неща от първа необходимост, са предимно от дарения. Всички гледни точки по темата събра Марина Евгениева.

Кризата, в която са изпаднали така наречените домове "Майка и дете", които са 32 в цялата страна, е започнала на места от месец май и се е задълбочила в последните два месеца, а една от причините да научаваме чак сега е това, че много директори се притесняват да говорят за проблема.

Точно те обаче са принудени да купуват на вересия най-елементарни неща като памперси и лекарства. Някои домове имат неплатени сметки не само за вода и ток, но и за хранителните продукти. В bTV имаме информация, че само за 5 месеца домът в Плевен е задлъжнял с над 130 хиляди лева. Какво е положението там и в дома в Ямбол провериха нашите кореспонденти.

На прага на оцеляването в Ямбол


От началото на годината месечният лимит за разходи в дома е намален с 12%. Оттогава 75-те деца и персоналът в социалното заведение разчитат основно на спонсори.

"Първото, което оптимизирахме, бяха разходите за консумативи, памперси, детска козметика, удоволствия за децата. Никой не ни даде писмено обяснение защо ни съкращават бюджета. Задълженията ни за 9-месечието са над 30 хиляди лева. А по сметка имаме едва 11 хиляди, които няма да стигнат и за заплати", обясни директорът на ДМСГД Донка Атанасова.

Идващата зимата се очаква да бъде най-тежкият период в близо 30-годишната история на Дом Майка и дете - Ямбол.

"Засега не сме останали без памперси, без храна, но това е благодарение на нашите спонсори. Но в момента сме под напрежение, защото е много трудно да се живее така”, допълни медицинската сестра Елена Кръстева.

В дома в Ямбол продължават да разчитат на дарения и за дрешки и играчки.

Какво е положението в Плевен?

Дом майка и дете в Плевен е с капацитет 270 легла. В момента там се отглеждат 207 деца от 0 до 3 години. Месечната издръжка на дома е 63 хиляди лева.

"От месец април тази година получаваме намалена издръжка, за месец април, юни по две трети от сумата, която ни се полага, а последните два месеца - август и септември - по една трета от сумата", съобщи д-р Иржина Костова, директор на дома за медико-социални грижи Плевен.

Така през август и септември са получена само по 20 хиляди лева на месец. Засега доставчиците проявяват разбиране и изчакват парите си.

"Ако ни бъде даден целия бюджет, до момента трябва да получим 150 хиляди лева, така че ще се разплатим с всички", каза още д-р Костова.

В противен случай обаче домът ще влезе в новата година с дългове. В условията на криза не може да се разчита и на дарители от страната. Затова от дома се надяват министерството да изплати издръжката за тази година, както и да не се намалят парите за следващата.

Движението на българските майки знае за 10 дома в тежко положение

Росица Букова е председател на Движението на българските майки. Организацията е в постоянен контакт с домове за деца, организира дарителски акции и подпомага с нужните неща  децата живеещи в институции. В организацията имат информация за 10 дома, които имат сериозни финансови затруднения.

"Такъв писък досега не е имало. Говоря за последните 2 седмици. Сигналите са 4 за бедствено положение на ръба на оцеляването, буквално, това са думите на директорите. Аз ги попитах какво са направили, как са постъпили когато са видели, че бюджетът им намалява драстично и те трябва да се справят с това положение, тъй като те носят отговорност за тези деца и не могат да позволят децата да живеят по този начин.

Писали са писма до МЗ, три от домовете са писали писма, отговор не са получили писмен все още, една от директорките е получила отговор - криза е, оправяйте се, както можете - и това от главен експерт в МЗ", заяви Росица Букова.

Дарителите са притеснени, защото кризата се отразява и на тях, и става много по-трудно да се събират нужните средства, още повече, когато държавните институции не изпълняват своята част от задълженията.

Реакцията на здравното ведомство

От министерството на здравеопазването ни съобщиха, че към момента домовете имат задължения за 1 милион и 100 хиляди лева. Обяснението за намаляването на бюджета на институциите, в които се отглеждат близо 3 хиляди бебета и деца до 3-годишна възраст е съкращенията в разходната част на бюджета на ведомството. Нещо, което се случи и на другите министерства. От здравното министерство твърдят, че се водят постоянно разговори с министерството на финансите за отпускане на средства, за да може да се покрият разходите в сектора.

Все още остава неясно дали и кога тези пари ще бъдат намерени. 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето