По въпроса за годността на водата в София и контрола на генномодифицираните храни, д-р Вергиния Николова разговаря с експерти от столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Ръководителят на Дирекция по лабораторни изследвания на столичната РИОКОЗ д-р Михаил Попов изясни за столичани, че водата, която пият, идва от топенето на снеговете на Рила, от язовир Бели Искър, който се влива в язовир Искър и от там в пречиствателната станция.

За миналата година само 34 от 22 200 проби, са дали отклонение по микробиологични показатели, а за тази, до авгут месец, имало само пет отклонения, успокои той.

София е в благоприятно положение, тъй като водата на язовир Искър на повърхността и на различните дълбочини показва качества, отговарящи на наредба 9 за изискванията към питейна вода. "Без обработка, без пречистване, тази вода си е годна за пиене", увери д-р Попов.

По отношение на нивото на нитратите в храните д-р Попов сподели, че в действителност сегашните норми, които са на ЕС, се отличават от старите български с това, че са доста по-високи. Особено силно нормите касаят масово консумираните в ЕС продукти – салати, марули, както и детските храни.

Тъкмо в детските храни, обаче, макар и в много ниска норма, в последно време се откриват отклонения, каза още ръководителят на Дирекция по лабораторни изследвания. Причината е в нитратите във водата. Затова, подчерта още той, няма причина, след като ЕС вече се отваря към генномодифицираните храни, това да не е възможно и у нас.

Специално за разрешените модификации се счита, че те нямат неблагоприятни последствия за човешкото здраве и околната среда, успокои Любима Донкова, експерт в националната лаборатория по генномодифицирани храни.

Апаратурата, с която лабораторията разполага, е призната за най-добрата аналитична апаратура в целия свят.

След като се определи колко от геномния материал е модифициран, се дава количествения резултат в проценти. В случай, че те се съдържат в съставка от храната под 0.9 %, не е необходимо да има етикетиране на тези храни. Ако съдържанието им е над определената граница, то тогава етикетирането им е задължително, разясни още за зрителите на bTV Любима Донкова.


Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето