Грешна методика за отдаване на плажовете под концесия остави много от тях без охрана. В разгара на лятото, близо 40 от ивиците по Южното Черноморие са без спасители. В същото време черната статистика на жертвите на морето тази година е рекордно висока, въпреки по-малкия брой туристи.

Въпреки че сезонът е започнал отдавна, много от плажовете по Южното Черноморие посрещат летовниците с табели "Къпането забранено" и "Неохраняема зона".

"Имаше много високи цени за плажовете, които трябваше да бъдат отдадени и хората се отказаха да кандидатстват за тях", коментира Георги Николчев - зам.- областен управител на Бургас.

Без спасители и лекарски персонал това лято останаха дори атрактивни ивици като Градина, Нестинарка, Каваците и Черноморец. Без охрана е и един от бургаските плажове, който обаче не остава без летовници. Ето какво споделят те пред камерата на bTV:

- Нас не ни притеснява, че е неохраняема зона, защото ние по принцип не се къпем много-много. Лежим си и играем карти.

- Ние идваме за малко. Притеснително е, но не влизаме навътре, не плуваме.

Според заместник- областния управител по туризма в Бургас Георги Николчев липсата на кандидати за плажовете е заради неправилната методика на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тази година свободните ивици бяха разделени на две, като за част от тях конкурсите се организираха от министерството, а за другите - от областна управа. Забавената процедура и високият годишен наем обаче ги направиха неатрактивни.

"На неохраняемите плажове, които са сега, ние предните години давахме възможност хората само с един депозит да ги охраняват. И тогава винаги имаше спасители, винаги имаше лекарски персонал и това помагаше за спасяването на хората", допълва още Николчев.

От началото на лятото по Южното Черноморие са се удавили повече от 10 души, почти всичките - на неохраняеми плажове.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето