Красотата се определя от гените. Американски учени обявиха, че са идентифицирали 1500 гена, които определят колко дълго хората ще успеят да запазят младежкия си вид, съобщи "Сънди таймс".

Учени използваха резултатите и методите от проекта за човешкия геном, за да разгадаят една от най-големите мистерии на козметичната индустрия - защо някои хора остаряват много по-бързо от други.
    
Екипът, ръководен от Джей Тайзман, установиха, че кожата се състарява по осем начина. Всеки от тях е контролиран от отделен набор гени. Един от най-важните е свързан с хидратирането - процеса, в който кожата улавя и задържа влагата.
    
С остаряването на кожата, намалява активността на гените, които произвеждат молекули, задържащи влагата. Така се появяват бръчките. Досега специалистите мислеха, че този процес е сравнително прост, но екипът на Тайзсман установи, че в него участват до 700 гена.
    
Друг процес на остаряването е свързан с колагена. С остаряването, гените, които участват в разрушаването му стават твърде активни. Така бръчките се увеличават. В процеса участват около 40 гена.
    
Третият процес, заради който се появяват бръчки, е възпалението. В него участват 400 гена, чиято активност с възрастта се увеличава.
  
Резултатите от изследването показват и важността на факторите от околната среда като слънцето. В застарялата кожа, която не е излагана на слънце, има около 3 хиляди 800 генетични мутации. Ако кожата е остаряла заради прекомерно излагане на слънце, броя на мутациите е почти 10 хиляди.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето