Увеличаването на комерсиализацията и конкуренцията в медиите, както и промените на етичните норми на журналистическата професия, водят до високо ниво на бърнаут, сочи представително изследване на белгийски учени и психолози, представено в Брюксел. Над 10% от журналистите страдат от степен на риск от професионално изпепеляване, няколко пъти по-висок от останалите професии.

Психолозите отбелязват, че очакванията или разочарованията от работната среда, заплащането, екипността, усещането за „fair play” и адекватни ценности, влияят на появата на бърнаут.

„Бърнаутът е при журналистите, и при магистратите, и при полицаите. Винаги се проявява като усещане, че аз правя, но не е този начинът, по който трябва да се работи”, каза Пламен Димитров, дружество на психолозите в България.

Според белгийските психолози, журналистите в световен мащаб губят вдъхновение заради подмяната на професионалните стандарти със бързооборотни и повърхностни продукти.

„Много хора заради промените в професията на журналиста, изпитват ценностна криза. Изпитват усещането, че ценностите отговорността и етиката, моралът на журналистическата професия като социално отговорно поведение, са изправени пред огромна стена на мощни, корпоративни, дори чисто кадрови приумици на хора, които не са журналисти, но владеят медиите по свой начин”, заяви още Димитров.

Здравословно редуване на почивка и работа, ненатрупване на отпуск и почивни дни за извънреден труд, реалистични очаквания към средата и участие в антистрес програми помагат срещу професионално прегаряне, казват експертите.

Смяната на професията също.

В Дания бърнаут официално се води професионално заболяване на журналистите. Там гилдията настоява за повече независимост в редакциите и повишаване на качеството на журналистиката, сочи изследването, представено преди дни в Брюксел.