Малкият брат на Кубрат Пулев – Тервел, не е типичният спортист. Освен, че активно се занимава с бокс, Тервел завършва и две висши образования – за треньор по бокс и учител в НСА и "Право” в Софийския университет "Св. Климент Охридски”. "И на мен ми е малко странно, защото навсякъде, където кажа и колегите в университета ме гледат странно, защото съм спортист, но вече и аз свикнах с тази мисъл. Не е лесно, наистина е много трудна тази специалност (правото – бел.ред.), особено в този университет”, каза "малката кобра”. "Беше ми интересно преди да започна да се занимавам. Това ме влечеше. Отделно исках да докажа сам на себе си дали мога да го направя”, допълни Тервел Пулев и сподели, че най-вероятно занапред ще продължи с правото.

Явно образованието не помага особено в спорта и Тервел Пулев често е определян като "черната овца” на бокса, което той си обяснява с това, че може би не е "удобен”. "Има момчета в този спорт, които нямат завършен трети клас, нямат средно образование и са лесни за манипулация. Аз и брат ми винаги сме били неудобни, защото не сме глупави, имаме някакъв интелект. Нещата, които се случват не са ни приятни”, каза Тервел.

Боксьорът обясни, че както в много други спортове, така и в бокса има много проблеми. "Не са единни хората в нито една от федерациите и това е най-големият проблем. Не са единни в решенията си, в това какво е виждането им за развитието на даден вид спорт. Отделно се карат за пари – кой какво бил откраднал, кой какво бил направил и в крайна сметка спортът не върви.”

Тервел Пулев обясни, че той и брат му не са се замисляли да основат собствена детска школа по бокс, но според него, ако някога се решат на такава стъпка, няма да им е толкова трудно, защото и двамата дълго време са в тази среда. "За да има бъдеще един спорт, трябва да има детска школа, трябва да се тръгне от най-долното ниво, от масовия спорт за децата. В бокса е като при всеки един вид спорт”, каза боксьорът. "Преди имаше структура на спорта, която вече я няма, разбита е. Самите зали са вече остарели от всякаква гледна точка и не стават за нищо. Всичко е на доизживяване. Всичко е много мрачно.”

Цялата ситуация в бокса не мотивира децата да се захванат с този спорт, смята Тервел. Той споделя, че ако преди години е имало добри примери в спорта, на които децата са се възхищавали и са искали достигнат, сега това липсва. Освен това се оказва, че с бокс не можеш да изхраниш семейство. "В никакъв случай. И заради това е цялата работа, защото например подрастващите, които гледат мъжкия национален отбор, не виждат нещо, което да искат да бъдат, да видят себе си след 10 години или след 15. Няма добър пример, който те да гонят, както е например във футбола или други спортове. Няма никакъв стимул. Те не искат да се чудят как да свържат двата края”, каза боксьорът. "Ето например Детелин Далаклиев – световен шампион, нито си е взел премията, нито взима заплати. Това ли да им е примера на децата, това е срамно, смешно е”, каза Тервел Пулев и допълни, че държавата не помага по никакъв начин и всеки спортист се спасява по самостоятелно, като единици са случаите на спортисти, които играят със спонсори и имат по-големи възможности.

Тервел Пулев е женен и има малък син, за когото е сигурен, че ще се занимава с някакъв спорт, но какъв ще бъде и дали ще бъде професионално, зависи от времето и него самия.