Депутатите обсъдиха промените в избирателните закони. Осем гласа не стигнаха, за да гласуваме за новия парламент по интернет. Всяка партия от тройната коалиция внесе свой законопроект, защото управляващите нямат общо становище.

От внесените общо 12 законопроекта за промени в Закона за избор на народни представители, на първо четене бяха приети само 3 -на левицата, на НДСВ и на ДПС. Останалите, сред които и тези на СДС и ДСБ, с които се предлага въвеждане на електронното гласуване, бяха отхвърлени.

"За пореден път мнозинството отхвърли една прагматична една смислена идея не мога да разбера защо да не подадем ръка на нашите сънародници, да се почувстват българи и да се почувстват значими", коментира Мартин Димитров, лидер на СДС.

През уикенда българите в чужбина учредиха партия, с която ще участват в предстоящия вот и пуснаха петиция в подкрепа на електронния вот.

Промените, предложени от БСП въвеждат смесена избирателна система като 58 от депутатите се избират мажоритарно. Законът на НДСВ предвижда изборите да се провеждат в работен ден, за да отидат повече хора до урните. Законопроектът на ДПС предлага кампанията да бъде намалена от 30 на 21 дни и да няма ден за размисъл, тъй като всички партии незаконно продължават с агитацията и в този ден.

Вчера от БСП предложиха изборите за национален парламент да се проведат през първата седмица на юли, но решението по конституция ще вземе президента Георги Първанов.

От днес започва да тече седем дневният срок до второто четене на Закона за избор на народни представители.

Главният прокурор Борис Велчев поиска свалянето на депутатския имунитет на Никола Проданов. Избраникът от левицата е дал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него по дело за автопроизшествие.

И още от днешния пленарен ден - независимият депутат Мария Капон обвини  Министерството на държавната администрация, че разхищава пари за здравен портал. Подробностите - в късните новини.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето