През последните няколко години се забелязва тройно увеличаване на броя пневмониите при децата. Статистиката е на Националния център по здравна информация.

Една майка обяснява този фрапиращ скок с поставянето на несъществуващи диагнози. Това според нея се е случило с детето й. В репортажа (вж. прикачения файл) тя разказва как е станала свидетел и е заснела тригодишни деца вързани за болничните креватчета.

Жената, пожелала анонимност, води сина си в спешния кабинет на бившата Трета градска болница, сега Национална кардиологична, заради лека кашлица. Лекарите преценяват, че трябва да приемат детето за изследвания.

"На сутринта лекарите, които минаха на проверка, казаха, че детето има пневмония. Изненадах се, защото той не беше боледувал до този момент. Това беше само лека кашлица", разказва тя.

След седмица прием на антибиотици детето се влошава

и родителите решават на своя отговорност да напуснат болницата. Симптомите отшумяват вкъщи сами, без силните лекарства. "Не, не беше болно от пневмония, Горчиво съжалявах, че съм отишла на лекар, защото тази кашлица може би щеше да мине от само себе си в рамките на два дни", смята майката.

"Най-фрапиращият случай за мен беше майката, която лежеше до мен точно с детето си. Тя беше влязла, защото сменила сухата каша, един модел с друг, и детето се обринало, направило някаква алергия. На третия ден и на нея й казаха, че детето й е болно от пневмония. Тя попита: "Да не би да бъркате, аз съм тука с детето, което има алергия". "Не, не, не, снимката му е лоша, детето има пневмония". И тогава тя каза на мъжа си и мъжът й дойде и я взе, подписаха декларация, че не иска да стои в болницата".

Това се случва преди година и половина

Оттогава Здравната каса е правила няколко проверки в Националната кардиологична болница. Те не установяват никакви нарушения. Факт е обаче, че пневмониите при децата в болниците в цялата страна бележат твърде странен скок - от 20 500 случаи през 2000 година до 57 000 случаи шест години по-късно. Точно по времето, по което се е случила историята на тази майка.

"Разбрах, че е практика да се пишат децата, че са болни от пневмония, защото по този начин се източват пари от Здравната каса. Другият начин, по който се източват, е, едната диагноза е пневмония, а другата е перитонит", казва жената, която сподели, че знае това от приятели лекари. Майката е запазила и друг спомен от престоя си в болницата -

снимки на 3-годишни деца, завързани за креватчетата

На снимките се вижда как се вързани с бинт за леглото. "Доколкото разбрах това е практика да се връзват по този начин децата. Обяснението е - за тяхна безопасност. Връзват ги, защото буйстват". Родителите идват да ги видят веднъж на ден и те не знаят, че децата им са в това състояние, допълва тя.

Част от децата стигат до болничното креватче и бинта и поради немарливостта на своите родители, които ги оставят там на отглеждане от персонала.

Трудно мога да коментирам един анонимен репортаж,

който на практика прави обобщение и не би трябвало да засяга всичките болници, отбеляза доц. Марио Станкев, директор на Националната кардиологична болница. "При нас не се изписват несъществуващи диагнози - категоричен е директорът. - Направените проверки го доказват. Ние не можем да си позволим да лекуваме деца, които нямат съответното заболяване".

Според него в случаите, в които децата се превързват към леглото, се използват меки материи и това се прави, за да не можели да си маха венозните линии. "Това не е редовна практика и се извършва само при много неспокойни деца. Подобни меки превръзки се използват в Европа и света. Понякога се налага за тяхното по ефективно лечение", обясни Станкев.

Къде останаха училищните лекари

и защо сме първи по детска смъртност в Европа като уж детското здравеопазване по закон и на хартия е приоритет? По тази тема гости в студиото бяха доц. д-р Ива Станкова, народен представител и член на Комисията по здравеопазване в парламента и доц. д-р Стоян Александров, директор на дирекция Медицински дейности в Министерството на здравеопазването.

Законопроектът за връщане на училищните лекари беше приет, каза доц. д-р Станкова. "Училищните лекари ще ги има, те ще отговарят и за детските градини и ясли и институциите, които се занимават с отглеждането на деца", обясни тя и допълни: "Това е обществено здравеопазване и то е приоритет на местната власт. (...) За всяка една специалност има лекари, които желаят да я практикуват". Станкова прогнозира, че от следващата учебна година училищните кабинети вече ще са действащи.

Като се има предвид функцията на кабинета, която не е чисто лечебна, там могат да работят и хора с друга квалификация, които не са педиатри, отбеляза от своя страна доц. д-р Александров.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето