Съдът в Разград постанови ефективна присъда за 51-годишния Иван Стойчев. Мъжът беше признат за виновен в незаконно даване на заеми срещу огромна лихва. Стойчев получи 4 години затвор с първоначален общ режим на изтърпяване.

За времето от 1995 до 2005 година Стойчев е дал над 40 заема. Той давал парите като собственик на заложна къща, като едноличен търговец и като физическо лице.  Месечната лихва била между 5 и 10%. Част от хората, взели пари от Стойчев, даже ипотекирали и недвижимите си имоти.

Освен ефективната присъда от четири години затвор, разградските магистратите конфискуват и 16 сгради и терени, собственост на лихваря. Според експертните оценки това е половината му имущество.

Стойчев обяви, че ще обжалва и че вярва в българското правосъдие. Според прокурор по делото част от причините за извършените от Стойчев престъпления са неуредената система на заложните къщи и икономическата ситуация, която принуждава много хора да търсят спешно заеми, без да минават през банковите формалности.

Разследване на bTV през 2006 година извади лихваря Иван Стойчев на светло.

Тогава ви показахме как прокуратурата в Разград отказва да започне разследване срещу Стойчев с мотива, че нямало данни за престъпление. Смяната на главния прокурор и промени в разградската прокуратура доведоха до разследване на сигналите.

Блокирането на банковото кредитиране провокира хората към неразумни заеми от лихвари. Преди три години потърпевшите в Разград бяха над 40, а схемите, от които пострадаха заради Иван Стойчев, са валидни и днес.

Взимат пари назаем, подписват договор с погасителен план, в който не се говори за лихви. Има и неустойки при закъснение.  

Плащанията се отбелязват с фактури за неизвършени дейности или просто като вноска с подпис.

Хората ипотекират каквото имат като гаранция и остават в ръцете на лихваря. Най-често той винаги намира причина да отбележи, че парите не са издължени, обърква ги с числа и колкото и да му плащат, все не е достатъчно. Така имотите им остават завинаги негови или хората си ги откупуват по няколко пъти.

"Останах на улицата. Родителите ми също, и брат ми също", разказа потърпевш.

- Колко пъти трябваше да му платите парите?

"Неговата схема е три пъти. 18 хиляди ми беше задължението сега е над 53 по неговата схема".
   
Тогава според прокуратурата Стойчев не нарушаваше закона, а окръжната прокурорка заяви пред екипа ни, че хората са в грешка.

Днес обвинителите на Разград вече не са на страната на лихваря.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето