До края на века по-голямата част от живота на Земята ще бъде заличена в резултат на климатичните промени и за човечеството е твърде късно да предотврати катастрофата, твърди водещ британски климатолог, цитиран от Ройтерс.

Джеймс Лавлок (89 г.) е известен с теорията си "Гея" за Земята като единен жив организъм. Казва, че високите температури ще превърнат части от света в пустиня, а други райони ще бъдат наводнени вследствие на покачването на океанското ниво.

Апокалиптичната теория на Лавлок (JamesLovelock.org) предвижда загуба на реколти и глад, суша и смърт в безпрецедентни размери. В един гол и сух свят населението на Земята ще намалее от 7 милиарда до 1 милиард през 2100 г., тъй като хората ще се конкурират за оскъдните ресурси.

До 2040 г. средните температури в европейските градове ще достигат до 43 градуса през лятото. Подобни стойности бяха измерени в Багдад и в някои части на Европа по време на топлинната вълна през 2003 г.

"Земята постепенно ще се превръща в пустиня. Представете си, че Сахара се разпростре в Европа. Но не само европейският континент, целият свят ще се промени по този начин", казва Джеймс Лавлок в интервю за агенцията.

Опитите да се намалят емисиите от затоплящи планетата парникови газове са обречени на провал. Дори човечеството да открие начин да ограничи емисиите до нула, вече е твърде късно да се предотврати катастрофата, смята Лавлок.

Кампаниите за впрягането на слънчева и вятърна енергия са загуба на време, допълва ученият. Той обаче смята, че ядрената енергия може да посрещне увеличаващите енергийни нужди. Лавлок предлага усилията на правителствата да бъдат насочени не към намаляване на въглеродните емисии, а към създаването на безопасни "райски кътчета" в райони, които няма да бъдат засегнати от най-лошия ефект на климатичните промени.

Джеймс Лавлок признава, че не се чувства особено удобно в ролята на съвременна Касандра. Касандра е пророчица от древногръцката митология, чиито предсказания били пренебрегвани. "Степента и скоростта обаче, с които се случват нещата, са толкова големи, че трябва да говоря", казва Лавлок. Ученият допълва, че е поразен от липсата на спешни мерки за справяне с проблема.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето