Историческият музей в град Омуртаг пази уникална църковна книга на близо 150 години. Находката е известна като "Златното евангелие" заради уникалния си обков. В навечерието на празника на града, екип на bTV единствен засне непоказваната досега находка.

Зимата на 1878 година Осман Пазар, днешен Омуртаг е в пламъци. Влизайки в града 11-та пехотна руска дивизия го заварва в развалини. Между всички предмети, запазени от това време е евангелие.

"Подарява евангелието, заедно с църковен кръст, теплота и няколко други църковни предмети, които позволяват веднага, дори и на открито  да започнат богослужения. По всяка вероятност руснаците, както и сега, тогава още повече са религиозни хора и то много, са останали в ужас, че църковния храм е изгорен от отстъпващите турски войски", разказва Мирослав Тошев, директор на Историческия музей в Омуртаг.

Дълго време църковните дарове се пазят в местния храм. Преди петнадесетина години обаче започва разграбването му и всичко ценно е задигнато. Остава само евангелието. Спасяването му прилича на екшън филм, разказва директорът на музея. Крадци се опитват да проникнат в хранилището, за да вземат ценната находка. Идва обаче полицията и започва престрелка. Грабителите явно са били заблудени, че евангелието наистина е покрито със злато и са искали да вземат обкова. Той е ценен, но не заради метала, а заради изработката.

"Самото евангелие е правено през 1862 година в патриаршеската типография в Москва. Там е отпечатано. Наистина интерес представляват кориците, тъй като са изработени много прецизно. Най-напред образите са щамповани, което като се каже щамповани и човек веднага си мисли фабрично производство, масово производство, претупано, но след това всяко едно изображение допълнително на ръка е обработено и то е обработено много добре", обяснява Тошев.

Евангелието има близо 400 страници и тежи над осем килограма. В края на януари то за първи път ще бъде показано пред публика, първо в Омуртаг, а после и в Търговище.