Изследване на Европейската комисия показва, че замърсяването на въздуха в 12 европейски страни убива почти два пъти повече хора годишно отколкото автомобилните катастрофи.
И почти четири пъти повече хора отколкото вируса на СПИН. Между най-тежките вредители са фините прахови частици.

По микропрашинките се полепят отрови, които се отделят постепенно, след като човек ги е вдишал. Прашинките по-малки от десет микрона се натрупват в алвеолите на белите дробове. Професор Божидар Никифоров от центъра по хигиена обяснява, че те могат да предизвикат хронични заболявания.

"Дали ще бъдат хронични бронхити, дали ще бъде развитието на астма, дали ще бъде развитието на някакви ракови заболявания, това има отношение към продължителното въздействие", пояснява проф. Божидар Никифоров, завеждащ лаборатория "Хигиена на околната среда и бита".

Денка Йорданова продава книги на една от автобусните спирки на Орлов мост. Страда от бронхиална астма.

"Друг избор нямам. Аз съм от Северна България и съм дошла тук, защото там е абсолютна безработица, пълна мизерия. Не съм казала, че и тук съм добре, но горе-долу си изкарвам за хляба. Сега, дали ще ми останат за хапчета, не знам", споделя Денка Йорданова.

За разлика от другите хора, които са на спирката за десетина минути, Денка е тук през целия ден, включително и когато станцията за контрол на чистотата на въздуха отчита концентрация на прах и отровни вещества над пределните норми.

Екоекспертите вече работят над мерки за ограничаване на замърсяването.

"Ограничаването на вноса на стари коли, с амортизирани вече двигатели, като тука ще се включат органите на КАТ съвместно със съюза на вносителите на автомобили в България", казва Милена Първанова от Изпълнителната агенция по околна среда.

Междувременно, професор Никифоров казва, че хората могат да преодолеят вредното въздейтсвие на токсините в белите им дробове като ядат повече плодове, зеленчуци и риба.