Храмът Кибела е открит през 2007 година на частен терен. Сегашният Закон за куптурно- историческото ни наследство (1969 година) не решава този казус. Храмът има не само национално, но и световно значение. Собственикът продава парцела за около 620 хил. евро.

"Въпросът за храма Кибела не е от днес. Струва ми се, че дълго ще продължи решаването му. Не може да се избере пътя, по който този храм да бъде реставриран и открит", каза директорът на Националния археологически музей проф. Маргарита Ваклинова.

По думите й противоречието, което се вижда от този казус е в това, че всички археологически находки са държавна собственост.

"За да може общината да реагира адекватно, собствеността трябва да бъде превърната в общинска, за да може да бъде обезвъзмездена със средства или с терен от общината", посочи проф. Ваклинова.

По думите й това е един частен случай, който няма да бъде решен и с промените в закона, които се обсъждат в момента.

"В случая теренът за застрояване е на собственика, но паметникът е от изключително значение и държавата, която е собственик на този паметник, е в правото си да постави собственика на терена в патова ситуация, ако не се съгласи на размяна на терена", смята професорът.

По повод опасността собствениците да започнат да крият открития на терените си, проф. Ваклинова каза: "Всеки закон трябва да гарантира и контролира и неговото изпълнение. Въпросният собственик би трябвало да бъде обезвъзмезден, а не сам да поставя цена на терена си. Тази цена е такава, благодарение на открития паметник там".

Директорът на Националния археологически музей посочи, че държавата е собственик на тези паметници и носи отговорност за бъдещето им.

"Аз не мога да разбера какво е това колебание и страх пред свещената крава, наречена "частна собственост", каза Ваклинова.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето