"Предсрочни избори сега? Абсурд!" - под това заглавие "Труд" публикува коментарите на трима социолози. Според Андрей Райчев ГЕРБ е достатъчно силна партия, за да спечели едни нови избори. Това обаче ще се случи в условията на политическа криза. Райчев предвижда, че ще има масово оттегляне от урните. Но най-лошата последица ще бъде случаен резултат, последван от изкуствен и случаен парламент. Живко Георгиев смята, че крайният резултат от предсрочни избори не би се различавал от този, който виждаме в днешния 41-ви парламент. Няма да има радикална промяна. Възможен нов политически играч има шанс да бъде само НДСВ. Георгиев очаква най-слабо представена сила в бъдещо НС да е "Атака". По думите на Васил Тончев абсурдно е днес да има нови избори. И всеки, който се опита да ги предизвика, ще понесе негативи. Сега трябва спокойствие и стабилност, за да се преодолее по-леко кризата.

***
"Всеки народ си заслужава своя премиер слънце", коментира "Сега". Поставя се въпросът може ли да арестуваш показно, да превръщаш силовите структури в държава в държавата и това да се одобрява от широките обществени маси? Може ли реформите, стабилността на икономиката и просперитетът на хората да са второстепенни въпроси в една затънала държава, а първостепенен да е как да вкараме в затвора крадците? Може, но по-добре е нещата да се случват едновременно. Държавната политика е такава, какъвто ни е премиерът - полицейска. У нас борсата не реагира на политическото говорене, политиците не реагират на обществения натиск, а гражданите не реагират на нищо. То и как да реагират, след като избраха поредния министър-председател, който се
опитва да се разграничи от народа си.

***
"Само политическа воля ще спре купуването на гласове", казва в интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов, член на ЦИК. По думите му търговията с гласове не се дължи на изборната система. "Аз препоръчвам на българските политици от всички партии, които днес шумно се възмущават от изборния алъш-вериш, просто да спрат да купуват гласове. Тогава и циганите ще спрат да ги продават", предлага Константинов. Той припомня, че е крайно време да започнем да пишем Изборния кодекс. Защото догодина ни предстоят два национални избора - президентски и местни. Тези два избора са в края на месец октомври и просто е задължително да се произведат едновременно. А това предполага една и съща изборна администрация и общо законодателство. Именно тези две неща може да ни даде Изборният кодекс.

***
"Няма да спират длъжниците на границата", съобщава "Труд". Българските граждани не могат да бъдат спирани да пътуват в Евросъюза с мотива, че са длъжници. Това реши Върховният административен съд. Ограниченията директно нарушават Директива 2004/38/ЕС, както и практиката на Съда на ЕС в Люксембург, категорични са матистратите. Движението на гражданите на ЕС в рамките на съюза може да се ограничава само по съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве, но не и за икономически цели.

***
"Президентът върна закона за академичния състав", информира "Труд". Президентът Георги Първанов върна за ново разглеждане някои от текстовете в Закона за развитие на академичния състав, стана ясно вчера на среща на държавния глава с млади учени. Първанов твърди, че отделни текстове от правната норма не съответстват на "конституцията, на правото на Европейския съюз и на други действащи у нас закони". Според него уредбата не урежда условията за академична дейност и кариерно израстване на родни учени. Президентът възразява и срещу размитите в закона критерии за заемането на академичните длъжности.

***
"Три подписки развълнуваха БСП", пише "24 часа". Не за една, а за цели три подписки се говореше вчера на "Позитано" 20. Слухът за подписите, с които бунтарите в партията искат свикване на конгреса и избор на нов лидер, обходи червения елит. Вчера ръководството събра областните структури на партията, за да обсъдят актуалното положение в държавата. "Не участвам в
подписка за свалявето на Сергей Станишев. Твърдението, че аз и Кирил Добрев подготвяме такова нещо е лъжа. Това е интрига, родена от главата на някой без работа", реагира Корнелия Нинова, чието име беше спрягано за нов лидер. В интервю за "24 часа" Кирил Добрев е лаконичен: "Проблемът не е в Сергей Станишев, а в липсата на обединителна, сплотяваща партията алтернатива за
неговия пост."

"Запомнете, не играя в интриги на БСП!", е озаглавено интервюто в "Труд" с Татяна Дончева, бивш депутат от БСП и инициатор на "Д 21". Тя разяснява, че "Д 21" е гражданско движение, то иска да върне значимото място на гражданите в обществения живот, да има гражданска алтернатива на хаоса и насаждането на страх. За тази цел употребата на партийни структури е противопоказна, защото се намираме във фаза, когато по начина си на работа политическата система и традиционните инструменти на многопартийната демокрация породиха омраза и отрицание у гражданите. Дончева е категорична, че членството в никоя партия не може да противоречи на участието в гражданско движение.

***
"Проблемните заеми към банките скочиха 3 пъти за една година", акцентира "Сега". 4,87 млрд. лева, или 12,58% от всички отпуснати от банките у нас кредити, са проблемни. Това става ясно от публикуваната вчера статистика на БНБ към 31 март. За последната година проблемните заеми са се увеличили с 3,36 млрд. лева и сумата е тройно по-голяма в сравнение с март 2009 г.
Най-лоша е ситуацията с лошите жилищни кредити, които са скочили 6 пъти - от 2,6% преди година на 12,06%. Процентът на необслужваните заеми на бизнеса също расте бързо - за една година от 4,2% е станал 12,1%. Принос за този бум има и държавата, която бави плащания за над 2 млрд. лева на компании, изпълнители на обществени поръчки.

"Очаквайте чужди служби да вземат на мушка "черните" цигари у нас", предупреждава в анализа на "24 часа" Тихомир Безлов. Той посочва, че пазара на цигари с неплатени данъци и акцизи в България през есента на 2009 г. е достигнал между 25 и 29%. Прогнозите са, че през 2010 г. черните продажби ще са между 35 и 45% от общия пазар. Български и чужди експерти смятат, че у нас влиятелни криминално-икономически структури се опитват да завземат пазара на цигари. Историята с "варненския контейнер" повдига въпроса за тежка конспирация. Причината бе, че цигарите вътре бяха най-продаваната марка в България. Според ръководството на фабриката това е фалшификат. В случаите, където има данни за транснационална организирана престъпност с опит за политическо влияние, мултинационалните цигарени компании ще потърсят помощ от своите държави и специални служби. Компаниите не могат да си позволят да загубят голям акцизен пазар в страна от ЕС. Предстои война, която при всички положения ще бъде загубена от българския бюджет.

"Облекчават контрола за усвояване на европари", съобщава "Труд". Министерството на регионалното развитие е премахнало задължителния предварителен контрол на търговете, които общините обявяват по проекти, финансирани с европари. "Предварителен контрол на процедури за обществени поръчки ще се прави само след анализ на риска", поясни заместник-министърът Лиляна Павлова на пресконференция вчера. Тя отчете, че до момента са договорени 1 млрд. лева по Оперативна програма "Регионално развитие". До момента са изплатени едва 123 млн. лева.

"Опростяваме процедурите, но радикални промени не са възможни", казва в интервю за "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Според него добрият модел на използване на средствата от ЕС предполага висока степен на децентрализация. Основната работа да се върши в регионалните звена, а управляващият орган да приема по-големи принципни
отговорности. Само че, ако започнем да променяме системата, все едно да спрем влака за половин година. Очевидно е, че подобно нещо не можем да си позволим. Възможни са облекчаване и опростяване на процедури, но радикални промени не са възможни. Задачата оттук нататък е да се планира по-умно следващия програмен период.

"Третият ден болничен - за сметка на работника", отбелязва "Труд". Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които утре ще се гледат от правителството. Първият и вторият ден от боледуването ще се плащат от работодателя с обезщетение съответно 100% и 60% от заплатата. Мярката ще важи до 31 декември 2010 г. На последното си заседание социалните партньори не постигнаха съгласие по нея. Синдикатите бяхя
категорично против един от болничните дни да е неплатен. Работодателите изразиха готовност да плащат първите 3 дни 50% от заплатите.

"Влаковете ни незаконни", разкрива на първа страница "Труд". БДЖ извозват клиентите си с незаконни локомотиви и вагони. Масово подвижният състав на жп превозвача е с изтекъл сертификат за безопасност и не е минал на технически преглед. От общо 320 локомотива, които са в движение, за около 300 няма документ, че са безопасни. Половината вагони също са без сертификат. От транспортното министерство потвърдиха информацията.

"Брюксел ни похвали за стабилен бюджет", съобщава "Стандарт". Конвергентната програма на България за икономическото й развитие през последните месеци беше одобрена от Европейския съюз. Това стана ясно след заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения. Приетата програма за България съдържа положителни оценки за усилията на българското
правителство да поддържа стабилно бюджетно състояние. Заедно с това има и препоръки как политиката за макроикономическа стабилност да се запази успешна.

"За час до Ниш", пише под глава "Стандарт". До две години трябва да е готова магистралата, която ще свърже София с 250-хилядния град. Това си обещаха премиерът Бойко Борисов и неговият сръбски колега Мирко Цветкович по време на срещата в Белград. Българският участък е 60 км и за него тепърва ще се одобрява финансиране. Сърбите вече са осигурили пари от
Световната банка и от Европейската банка за развитие за техните 100 км. Нашата част срува 350 млн. евро и проектът ще е готов до края на годината.