Да изкушиш клиента с комбинация от думи, маниер и вкус е професия, която прави предлагането на вино нещо много повече от търговия. Международно жури определи за най-добър сомелиер на Европа Иса Бал от Турция.

Виното стъпи на сцената на Народния театър. И може би не само защото там го доведе конкурса Сомелиер на Европа, а и заради онази щипка изкуство в правенето, предлагането и пиенето на вино. За да демонстрират финалистите своите умения в сервиране на шампанско и вино, дегустация и разпознаване на алкохолни напитки, домакините - Българска а асоциация на сомелиерите беше отворила на сцената ресторант с претенциозни клиенти.

"Да умееш този занаят значи да умееш да разбираш хората", казва Кадзуйоши Когай, председател на Международната асоциация на сомелиерите.

По думите му това е микс от знания и страст. Но на първо място е клиентът. "Трябва да разбираш човека, на когото предлагаш вкус на вино, за да можеш да отгатнеш вкуса му и да му доставиш възможно най-голямо удоволствие", казва Когай.

Любомир Стоянов беше българският претендент за титлата най-добър сомелиер. Съветва бутилката отлежало вино да се изправя поне 24 часа преди консумация, за да се смъкне утайката на дъното и още.

"При отваряне на бутилката за декантиране, трябва от вътрешната страна да се избърше гърлото, защото представете си, че има утайка и тя отиде в чашата на госта", каза Стоянов.

Да си в крак с модните тенденции във вкуса към виното също е част от професията. Модата е към новия свят, по-заоблените вина, отлежали в дъб, с по-плодов характер.

Все още труден за вкуса и джоба на клиента е интересът към био-вината - без консерванти и стабилизатори. Самите клиенти малко се притесняват от био-вината, тъй като вкусът им е малко по-различен. В тях няма сулфати и вкусово се развиват по по-различен начин.

Любомир вярва, че българските вина имат потенциала да превземат световния пазар. Смята, че по време на конкурса в това са повярвали и неговите колеги.